NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Clinton sluit concessie uit

'Geen pauze tenzij Belgrado inbindt'

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 4 MEI. President Clinton heeft gisteren een mogelijke onderbreking van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië afhankelijk gesteld van de bekende voorwaarden die de NAVO stelt: Belgrado moet een begin maken met een troepenaftocht uit Kosovo en instemmen met de legering van een internationale vredesmacht in Kosovo.

Clinton zei dat kort voor een bespreking met de Russische oud- premier Tsjernomyrdin, die als president Jeltsins speciale afgezant voor Kosovo naar Washington is gekomen. De Joegoslavische president Milosevic moet eerst instemmen met de eisen van de NAVO, aldus Clinton, en opdracht geven om "tenminste te beginnen met de terugtrekking van Servische troepen" uit Kosovo.

"We zouden een pauze in de bombardementen kunnen hebben als dat grotere doel daarmee duidelijk dichterbij wordt gebracht."

In Washington werden Clintons woorden uitgelegd als een aanmoediging voor de Russische poging om in het conflict te bemiddelen. Hoge adviseurs van de president haastten zich echter om te verzekeren dat Clintons uitlating niet betekent dat de NAVO nu aan het inbinden is. Tsjernomyrdin zei na zijn gesprek met Clinton, dat anderhalf uur duurde: "We zijn dichter bij een diplomatieke oplossing." De voormalige Russische premier spreekt vandaag Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN.

In binnen- en buitenland neemt de druk op Clinton toe om een diplomatieke uitweg uit de crisis te zoeken. Dominee Jesse Jackson, die zondag in Belgrado de drie Amerikaanse krijgsgevangenen wist vrij te krijgen, drong er bij Clinton op aan om met Milosevic om de tafel te gaan zitten, zoals deze had voorgesteld in een brief die hij zaterdag Jackson voor Clinton had meegegeven en die de Amerikaanse president zondag ontving.

Clinton wees het voorstel van een direct gesprek echter af. Volgens Jackson zou de NAVO "het moment moeten aangrijpen om de stap te maken van een slepende, bloedige oorlog naar dramatische diplomatie. We hebben de macht om te bombarderen. We zouden de kracht moeten hebben om te onderhandelen." Dat de NAVO haar bombardementen ook na de vrijlating van de drie Amerikaanse gevangenen had voortgezet, omschreef Jackson in een tv-programma als "de arrogantie van de macht". Hij toonde zich teleurgesteld dat Clinton niet heeft willen instemmen met zijn voorstel om de twee Joegoslavische krijgsgevangenen vrij te laten die de Amerikanen vasthouden.

In het Congres gaan ook steeds meer stemmen op om de oorlog via onderhandelingen te beëindigen.

De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Trent Lott, pleitte er dit weekeinde voor om "vrede een kans te geven".

De Democratische senator Paul Wellstone riep gisteren op tot een gevechtspauze om te kunnen beginnen met onderhandelen. En vanuit het buitenland riep de Zuid-Afrikaanse president, Nelson Mandela, op bezoek in Hongarije, de Verenigde Staten op om via onderhandelingen met Rusland tot een akkoord met Milosevic te komen.

Clinton gaf gisteren alvast aan waarover eventueel valt te praten: de samenstelling van een vredesmacht voor Kosovo. "Ik denk dat er ruimte voor discussie is, binnen bepaalde grenzen, over wie deel uitmaakt van die vredesmacht en zo. Persoonlijk geloof ik dat het heel belangrijk is dat de Russen, en misschien de Oekraïeners, en misschien anderen uit de orthodoxe traditie die nauwe banden met de Serviërs hebben, deelnemen aan zo'n missie."

NRC Webpagina's
4 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad