NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Geheim militair rapport

'Brits leger in Kosovo slecht uitgerust'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JAN. Britse militairen die midden juni vorig jaar Kosovo binnentrokken om in de Servische provincie de vrede te handhaven, waren slecht uitgerust voor hun taak.

Ze moesten regelmatig wapens van andere militairen van de KFOR- vredesmacht lenen omdat die van henzelf niet werkten. Af en toe vielen de radioverbindingen uit. Soldaten dienden ter plaatse zelf veldbedden te kopen omdat hun legerorganisatie die niet verstrekte.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk evaluatie-rapport van het Britse leger waarop de televisiezender BBC de hand heeft weten te leggen. Het is op verzoek van het Britse kabinet opgesteld door twee hoge officieren die de intocht van hun troepen in Kosovo begeleidden.

Volgens luitenant kolonel Paul Gibson en brigade-generaal Adrian Freer was de invasie in Kosovo alleen maar een succes doordat Servische tegenstand ontbrak. Vlak daarvoor was de Servische leider Slobodan Milosevic akkoord gegaan met ontruiming van Kosovo door de Servische troepen.

Kolonel Gibson schrijft dat zijn troepen 's nachts niet goed konden werken doordat geschikte nachtzicht-apparatuur ontbrak. Het besef dat hun radio-apparatuur afgeluisterd kon worden, dwong de Britten tot het gebruik van bijnamen in het onderling radio-verkeer; dat hoefde even niet toen de communicatie-apparatuur van eenderde van alle Britse militairen uitviel. De handwapens waarmee Britse soldaten in Kosovo moesten werken, worden in het rapport als "onbetrouwbaar en onvoldoende robuust" omschreven.

De slechte interne communicatie had ook negatieve gevolgen nadat de Britse militairen zich eenmaal in Kosovo geïnstalleerd hadden. Door misverstanden konden Serviërs die verdacht werden van oorlogsmisdaden, vrijuit gaan. Albanezen konden betrekkelijk ongestoord aanslagen op Serviërs plegen.

In reactie op het BBC-nieuws over het rapport onderstreepte het Britse ministerie van Defensie gisteren dat het leger "goed voorbereid" was op een eventuele grondoorlog. Die zou dan ook een "succes zijn geworden" als het zover was gekomen. Conservatieve oppositie-woordvoerders menen echter dat het rapport "schreeuwt" om nader onderzoek. Schaduw-minister Duncan Smith zei dat de evaluatie het beeld bevestigt dat de Labour- regering defensie alleen maar interessant vindt "zolang het op een koopje kan". De regering wijst er echter op dat veel van de apparatuur die nu onder de loep is genomen, uit het Tory-tijdperk stamt.

Naar aanleiding van de oorlog om Kosovo is reeds eerder van diverse kanten gepleit, onder meer door NAVO-secretaris-generaal George Robertson, voor een verhoging van de defensie-uitgaven van de Europese lidstaten van de NAVO.

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad