NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

G17: overgangsbewind technocraten

'Politici Servië jaar buitenspel'

Door onze correspondent RENÉE POSTMA
BELGRADO, 3 AUG. Het regime in Servië van Milosevic moet plaatsmaken voor een overgangsregering van onafhankelijke experts. Zij moeten binnen één jaar hervormingen in gang zetten. Pas daarna mag de politiek weer aan het woord komen.

Dat is volgens onafhankelijke Joegoslavische economen, verenigd in de Groep 17 of G17, de enige uitweg uit de huidige crisis in Joegoslavië.

Servië staat er aan het einde van de eeuw erger voor dan aan het begin, schrijven de economen. "Ieder verstandig mens weet dat de kerk, de politiek noch de economen afzonderlijk een snelle en rechtvaardige oplossing kunnen brengen." Zij willen daarom een tijdelijke oplossing die door iedereen gedragen wordt.

Volgens het plan van de Groep 17 zouden alle politici van dit moment, zowel binnen het regime als daarbuiten in de oppositie, zich voor de periode van een jaar moeten terugtrekken. In dat tijdsbestek zou een overgangsregering van technocraten economische en juridische hervormingen moeten doorvoeren, aansluiting moeten zoeken bij het internationale Stabiliteitspact voor de Balkan dat eind vorige week in Sarajevo werd gelanceerd, een oplossing moeten zoeken voor de kwestie- Montenegro en verkiezingen moeten voorbereiden op alle niveaus: presidentsverkiezingen, parlementsverkiezingen en plaatselijke verkiezingen.

Volgens Mladjan Dinkic, coördinator van Groep 17, is dit de enige mogelijkheid om de patstelling te doorbreken en "een burgeroorlog te voorkomen".

Dinkic zei gisteren op een persconferentie in Belgrado dat het initiatief van de Groep 17 de steun heeft van de Servisch-orthodoxe kerk, de oppositionele Servische Vernieuwingsbeweging (SPO) van Vuk Draskovic en van de brede oppositionele Alliantie voor Verandering onder leiding van Zoran Djindjic. Hij kondigde aan dat op 19 augustus in Belgrado een manifestatie wordt gehouden waarbij alle betrokkenen zijn uitgenodigd, inclusief Momcilo Perisic, ex-stafchef van het Joegoslavische leger. Op deze manifestatie zal ook de definitieve tekst van het plan worden bekendgemaakt. De nieuwe overgangsregering zou op 1 september een feit moeten zijn.

Wie er precies achter het plan zitten is niet bekendgemaakt. Op de persconferentie werd meegedeeld dat de opstellers van het plan anoniem zullen blijven, maar dat het gaat om een groep experts, "mensen met een groot professioneel gezag die al eerder politiek actief zijn geweest". Onduidelijk is ook wie de premier van een nieuwe overgangsregering zou moeten worden. De Alliantie voor Verandering heeft voor die post eerder de hoogbejaarde Dragoslav Avramovic naar voren geschoven, de oud- gouverneur van de centrale bank. Avramovic was vorige week namens de Servische oppositie aanwezig op de internationale top voor een Stabiliteitspact op de Balkan in Sarajevo. Hij geldt als expert bij uitstek als het gaat om de Servische economie.

Milosevic lijkt niet te denken aan aftreden

Een van de vragen die het anti-Milosevic-front in Servië sterk verdelen is het lot van de Joegoslavische president zelf. Delen van de Alliantie voor Verandering, met name de Burgeralliantie, vinden dat Milosevic zich in Den Haag moet melden bij het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden dat hem enkele maanden geleden formeel aanklaagde. Vuk Draskovic van de rivaliserende SPO wil geen vervolging van Milosevic. Aftreden is wat hem betreft genoeg. De G17 lijken in hun verklaring van gisteren een zelfde standpunt in te nemen. "Het gaat erom dat Milosevic weggaat, hoe en onder welke omstandigheden precies is irrelevant", aldus Dinkic. President Milosevic zelf maakt intussen weinig aanstalten om op te stappen. Waarnemers in Belgrado constateren wel dat hij steeds nerveuzer wordt en dat een deel van zijn directe omgeving allang inziet dat ze met hem geen toekomst meer hebben. Zakenlieden uit de kring van de president raken steeds verder gefrustreerd dat ze vanwege een verbod van de Europese Unie niet meer naar het buitenland kunnen reizen. "Op dit moment lijkt de situatie rijp voor een nieuwe regering, maar veel analisten blijven voorzichtig. Niemand wil de manipulatiekracht van Milosevic onderschatten', aldus het onafhankelijke nieuwsbulletin VIP vanochtend.

NRC Webpagina's
3 AUGUSTUS 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad