NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

`G-woord' niet langer geschuwd in Kosovo

Door een onzer redacteuren
De NAVO intensiveert de bombardementen op Joegoslavie, en ook de anti-Servische retoriek werd de afgelopen week schriller.

Gisteren vergeleek woorvoerder Judith Kumin, woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de uittocht van Albanezen uit Kosovo met de Holocaust. Wie denkt bij de bewoners van Pristina die per trein naar de grens met Macedonie worden gebracht, niet aan razzia's uit de Tweede Wereldoorlog, vroeg Kumin. ,,Voor mensen van de na-oorlogse generatie, die het `nooit weer' te horen kreeg, is dit beangstigend.''

De Amerikaanse vice-president Al Gore noemde Slobodan Milo-sevi eerder deze week al ,,een Hitlertje uit de pupillen-afdeling''. Milosevi wordt door Westerse bewindslieden als wreed en kwaadaardig getypeerd. In het verleden placht men zich te beperken tot kritiek op de ,,Joegoslavische overheid'' of ,,Belgrado''.

Naast de Holocaust zagen zegslieden van de NAVO meer historische parallellen. Er zou zich in Kosovo ,,de grootste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog'' aftekenen, hoewel in de Bosnische Oorlog van 1992-1995 ruim 200.000 doden vielen. Ook werd de vergelijking gemaakt met de ontruiming van Phnom Penh door de Rode Khmer in 1975 en het daaropvolgende terreur-bewind, waarbij een miljoen Cambodjanen sneuvelden.

President Clinton sprak deze week van genocide. ,,Als we het vermogen hebben het te stoppen, kunnen we etnische zuiveringen en genocide aan de rand van Europa niet toestaan'', zei Clinton dinsdagavond. Voor de goede verstaander is dit een belangrijk citaat. Tijdens de massamoord op een half miljoen Tutsi's in Rwanda in 1994 weigerde Amerikaanse woordvoerders het `G-woord' in de mond te nemen, tot razernij van journalisten. Dat legde een morele verplichting op om in te grijpen. En dat wilde Clinton niet.

Analist Dana Allin zei gisteren in de Herald Tribune de retoriek de diepe schok over de etnische zuiveringen in Kosovo weerspiegelt. ,,Er was sprake van een collectief gebrek aan inlevingsvermogen over de gevolgen van luchtaanvallen'', aldus Allin. De inzet van het G-woord zou betekenen ,,dat men niet van plan is te verliezen.''

NRC Webpagina's
3 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad