NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Montenegro wacht coup'


WASHINGTON, PRISTINA, 2 JULI. De Joegoslavische leider Slobodan Milosevic heeft troepen naar Montenegro gestuurd en bereidt kennelijk een coup voor tegen de kritische leiding van deze zusterrepubliek van Servië binnen de Joegoslavische federatie.

Dat zei NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark gisteren in Washington. Volgens Clark heeft Milosevic zijn actie de afgelopen weken al voorbereid door tegenstanders van de Montenegrijnse president, Milo Djukanovic, op sleutelposten in Joegoslavië te benoemen. Clark zei dat duidelijk sprake is van "een voorbereidende fase". Djukanovic is de prominentste criticus van het politieke, economische en Kosovo-beleid van Milosevic binnen Joegoslavië. Hij bood tijdens de recente NAVO-oorlog tegen Joegoslavië de NAVO zelfs faciliteiten in Montenegro aan.

Clark zei er van uit te gaan dat Milosevic stevig in het zadel zit, ondanks een toename van de kritiek op zijn beleid. "Hij beheerst het leger. Hij beheerst de politie, inclusief het netwerk van de zeer brute geheime dienst. Hij beheerst de media en hij beheerst de economie en de financiën", aldus Clark. De oppositie in Servië is daarentegen "zwak en verdeeld". Troepen van de vredesmacht KFOR hebben vandaag in het noorden van Kosovo vijf Joegoslavische soldaten en zes vermoedelijke leden van de troepen van het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken gearresteerd. De elf waren gewapend en de soldaten droegen uniformen. Op grond van het vredesakkoord mag Belgrado geen troepen meer in Kosovo hebben, noch in een bufferzone van vijf kilometer langs de grens tussen Kosovo en Servië.

Een woordvoerder van de VN-hulporganisatie UNHCR hekelde gisteren in Pristina de NAVO-landen die in gebreke blijven bij het financieren van de hulp in Kosovo. Van de 400 miljoen dollar die is beloofd is maar 140 miljoen dollar betaald en de UNHCR kan de huidige operaties niet meer betalen. "De internationale gemeenschap heeft miljarden besteed aan een militaire campagne die bedoeld was om de weg te effenen voor de terugkeer van vluchtelingen. Nu we zo ver zijn is het jammer dat ze niet bereid zijn te betalen voor die terugkeer", aldus de woordvoerder. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
2 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad