NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Nieuwe exodus naar Albanië

Serviërs zuiveren grote stad Prizren


Prizren, de tweede stad van Kosovo, telt 180.000 inwoners en is befaamd om zijn oude architectuur.

De bevolking van de stad is zeer gemengd: naast de Albanese meerderheid wonen er veel Serviërs, Turken, Gorani - Slavische moslims - en zigeuners. Volgens de vluchtelingen riepen gisterochtend Servische troepen met luidsprekers de Albanese bevolking op om te vertrekken. Veel inwoners, die al weken blootstaan aan terreur en voedselgebrek, sloegen in paniek op de vlucht. In het busstation werd gevochten om in de overvolle bussen naar Albanië te komen.

De nieuwe golf vluchtelingen in Albanië en Macedonië stelt hulpverleners voor grote problemen.

,,Tot dusver verliezen we de strijd", zei een woordvoerder van het Duitse leger, dat tentenkampen bouwt in Macedonië. ,,De vluchtelingen komen gewoon te snel binnen." Tot nu toe zijn er zo'n 730.000 Kosovaren gevlucht.

De Russische gezant Victor Tsjernomyrdin keerde gisteravond uit Belgrado terug naar Moskou zonder concrete vooruitgang te kunnen melden in zijn gesprekken met de Joegoslavische president Milosevic. ,,Ik heb het gevoel dat we overeenstemming kunnen bereiken", was het enige wat hij kwijt wilde. Na een eerder gesprek met Milosevic had de gezant laten weten dat Joegoslavië instemde met de komst van een gewapende vredesmacht in Kosovo. Maar de Joegoslavische woordvoerder Nebosja Vujovic herhaalde gisteren dat alleen een ongewapende vredesmacht met een VN-mandaat welkom is, zonder deelnemers uit NAVO-lidstaten die aan de luchtaanvallen meedoen.

Het olie-embargo dat de NAVO Joegoslavië wil opleggen, zorgt voor spanningen in de relatie met Rusland. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, reageerde gisteren verbolgen op een suggestie van de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, dat tankers van derde landen die het olie-embargo schenden, rekening moeten houden met militair ingrijpen. ,,Ik denk dat het niet verstandig is af te glijden naar een politiek van dreigementen", aldus Ivanov. De Russische generaal Ivatsjov zei gisteren dat Rusland ,,geen land is om te bedreigen".

In Belgrado bezocht gisteren dominee Jesse Jackson de drie Amerikaanse militairen die bijna een maand geleden bij de grens met Macedonië gevangen werden genomen. Belgrado liet weten dat hun vrijlating ,,niet op de agenda staat". (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
#$#

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad