NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Servische politiemannen veroordeeld


BELGRADO, 20 JULI. In Servië zijn twee politiemannen tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens de moord op Kosovo-Albanezen tijdens de NAVO-luchtoorlog tegen Joegoslavië, vorig jaar.

Een rechtbank in Pozarevac veroordeelde Boban Petkovic tot vier jaar en tien maanden gevangenisstraf. Hij had in mei vorig jaar in een dorp bij Orahovac in Kosovo een Albanees vermoord; kort daarna schoot hij in Orahovac zelf een Albanees echtpaar dood. Een collega van hem kreeg wegens medeplichtigheid een jaar celstraf.

Volgens de onafhankelijke organisatie Humanitarian Law Centre zijn de twee vonnissen de eerste tegen Servische politiemannen wegens misdaden tijdens de oorlog om Kosovo.

Een rechtbank in Nis in het zuiden van Servië halveerde gisteren in een andere opmerkelijke uitspraak de vonnissen die een lagere rechtbank eerder tegen twintig Kosovo-Albanezen had uitgesproken; als gevolg daarvan komen de twintig later deze week vrij. Ze maken deel uit van een groep van 24 Albanezen die wegens "terrorisme" tot vier jaar gevangenisstraf waren veroordeeld. Ze zouden in juli 1998 betrokken zijn geweest bij een aanval op Servische politie-agenten, waarbij een Serviër was gedood. Het Servische Hooggerechtshof vernietigde vorige week de vonnissen tegen twintig leden van de groep wegens "procedurele onregelmatigheden"; het gaf opdracht voor een nieuw proces. Gisteren oordeelde de rechtbank van Nis dat ze zich niet schuldig hadden gemaakt aan "terrorisme" maar wel aan "vijandige activiteit", waarvoor ze twee jaar celstraf kregen. Die hebben ze inmiddels uitgezeten, en ze komen derhalve spoedig vrij. (Reuters)

NRC Webpagina's
20 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad