NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Dagelijkse betogingen tegen KFOR

Kosovo-Serviërs in Mitrovica woedend


PRISTINA, 19 JULI. In Kosovska Mitrovica, de in een Servisch en een Albanees deel verdeelde stad in het noorden van Kosovo, hebben Kosovo-Serviërs gisteren aangekondigd elke dag te zullen demonstreren tegen de aanhouding van een Serviër door de vredesmacht KFOR. Vandaag vielen Serviërs een VN-politieauto met ijzeren staven aan.

Soldaten van KFOR probeerden gisteren voor de tweede opeenvolgende dag met traangas en wegblokkades een eind te maken aan de woedende protesten van de Serviërs tegen de arrestatie, maandag, van een van hun militanten. De man, Dalibor Vukovic, werd opgepakt omdat hij als schildwacht op de brug tussen het Servische en het Albanese deel van de stad, een Albanees zou hebben gemolesteerd en auto's van Albanezen in brand zou hebben gestoken. Volgens de Serviërs van Mitrovica was het vergrijp van de man te licht om een arrestatie te rechtvaardigen. Maandagavond, gisteren overdag en gisteravond betoogden de Serviërs tegen de aanhouding van de man. Maandag werden vier Serviërs en twee politiemannen van de VN gewond. Een politieman werd kort in gijzeling genomen door de Serviërs. KFOR greep gisteren met traansgas in en sloot de brug over de Ibar, en daarmee de verbinding tussen de Servische en de Albanese wijk, af. De Serviërs maakten gisteren melding van negen gewonden.

Volgens de leider van de Servische gemeenschap in de stad, Oliver Ivanovic, toont de arrestatie van Vukovic aan dat het VN-bestuur in Kosovo en KFOR vergrijpen van Serviërs veel harder aanpakken dan vergrijpen van Albanezen. "De afgelopen tien maanden zijn bij botsingen rond de brug meer dan honderd Serviërs gewond geraakt en er is niet één Albanees opgesloten. 53 Serviërs zijn vermoord of ontvoerd en niet één Albanees zit in de gevangenis", aldus Ivanovic.

De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, heeft gisteren in Pristina de Kosovo-Albanezen gewaarschuwd dat het afgelopen moet zijn met de aanvallen op de Kosovo-Serviërs. "Onderschat onze vastbeslotenheid niet", zei Robertson. "We zullen de multi-etnische samenleving hier beschermen en we zullen niet toestaan dat de Servische gemeenschap uit Kosovo en in de armen van Milosevic wordt gedreven." Hij zei dat die bescherming ook de Turkse, Bosnische en Roma-minderheid in Kosovo geldt. Alle etnische minderheden, de Serviërs en de Roma voorop, staan in Kosovo bloot aan vrijwel dagelijkse gewelddadige aanvallen. Bij overleg met de leiders van de Albanezen en de Serviërs heeft Robertson naar eigen zeggen in harde termen gewaarschuwd. De Albanese leiders had hij voorgehouden dat ze "hun gemeenschap moeten vertellen dat het uit moet zijn met deze beangstigende mate van intimidatie en geweld, die net zo schadelijk is voor hun toekomst als voor die van de minderheden". (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
19 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad