NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Prominente politicus in Kosovo bij incident ernstig gewond


PRISTINA, 10 JULI. In Kosovo is vrijdag onder nog onopgehelderde omstandigheden een van de belangrijkste politici van Kosovo, tevens een van de meest prominente ex-leiders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, zwaar gewond geraakt. De man, Ramush Haradinaj, is inmiddels overgevlogen naar een Amerikaans militair ziekenhuis in Duitsland.

Haradinaj werd getroffen door een granaatscherf, die zijn gezicht trof en vast kwam te zitten in de nek. Over de toedracht van het incident in het West-Kosovaarse dorp Streoce doen diverse lezingen de ronde. Volgens één lezing was Haradinaj met een familielid op weg naar Streoce toen hun auto werd aangevallen. Volgens een andere viel Haradinaj met medestanders de woning van een van hun politieke tegenstanders aan, waarna een vuurgevecht losbarstte.

Het incident kan in Kosovo ernstige repercussies hebben. Haradinaj was tot vorig jaar plaatsvervangend opperbevelhebber van het Bevrijdingsleger UÇK en UÇK-commandant in West-Kosovo. Na de ontmanteling van het UÇK en de vorming van het Kosovo Beschermingskorps TMK werd hij plaatsvervangend commandant. Maar later brak hij met voormalig UÇK-chef Hashim Thaçi èn met het TMK en richtte hij een eigen politieke partij op, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK). Zijn broer Daut Haradinaj, die hem vrijdag vergezelde, is nog steeds een prominente officier in het TMK. De man die ze in het dorp Streoce opzochten, Sadik Musa, is een prominent lid van de Democratische Liga van Kosovo (LDK), de partij van de vroegere 'president' Ibrahim Rugova. Volgens deze Musa kwam Haradinaj naar Streoce om met hem en zijn familie af te rekenen. Volgens Musa is een van zijn broers met ongeveer dertig geestverwanten gevangen genomen door aanhangers van Haradinaj.

Het incident kan een signaal zijn dat de rivaliteit tussen de politieke groeperingen van de Kosovo-Albanezen tot geweld kan leiden. Een aantal partijen dingen naar de gunst van de kiezer in de aanloop tot de verkiezingen van later dit jaar. Het VN-bestuur UNMIK is bang voor destabilisatie van Kosovo door de rivaliteit tussen de Kosovo-Albanezen. (Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
10 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad