NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Servisch hof: vonnis Brovina is ongeldig


BELGRADO, 8 JUNI. Het Servische Hooggerechtshof heeft in een verrassende uitspraak de veroordeling van dr. Flora Brovina, de Kosovo-Albanese kinderarts, dichteres en activiste voor vrouwen- en mensenrechten, ongeldig verklaard.

De 50-jarige Brovina werd in december door een rechtbank in Nis in het zuiden van Servië tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens banden met het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Ze was tijdens de NAVO-luchtoorlog om Kosovo door de Serviërs opgepakt en later, met honderden andere Kosovo-Albanese gevangenen, naar het zuiden van Servië overgebracht. Ze werd schuldig bevonden op basis van één foto, waarop ze in het gezelschap van een in UÇK-uniform gestoken Albanees - een familielid van een vriend - was afgebeeld. Zelf heeft ze altijd ontkend banden te hebben gehad met het UÇK. Brovina is vooral bekend als oprichtster van de Kosovaarse beweging voor vrouwenrechten en als motor achter de humanitaire hulpverlening aan vrouwen en kinderen tijdens de Kosovo- oorlog. Ze wordt beschouwd als de belangrijkste politieke gevangene onder de Kosovo-Albanezen in Servische gevangenissen.

Brovina's verdediger kreeg gisteren te horen dat het Hooggerechtshof de zaak heeft terugverwezen naar de rechtbank in Nis. Die moet besluiten haar vrij te laten of een nieuw proces tegen haar te beginnen. Het Hooggerechtshof gaf geen motief voor de uitspraak. Het Hof gaf de rechtbank in Nis de aanbeveling Brovina eventueel op borgtocht vrij te laten.

Volgens Brovina's verdediger heeft het Hof geconcludeerd dat er tegen Brovina geen werkelijk bewijs bestond. Waarnemers in Servië verschillen van mening over de motieven van de uitspraak. Volgens sommigen heeft het Hof duidelijk willen maken dat er nog zoiets als een onafhankelijke rechtspraak bestaat in Servië, volgens anderen wil het regime van president Milosevic met de uitspraak aangeven de Kosovaarse gevangenen in Servië minder streng te behandelen in ruil voor meer inspanningen bij de bescherming van de Servische minderheid in die regio.

In Thessaloniki heeft Javier Solana, bij de EU verantwoordelijk voor buitenlands en veiligheidsbeleid, gezegd "een persoonlijke missie" te ondernemen om de wraakacties tegen Serviërs in Kosovo tot staan te brengen. "De Servische gemeenschap in Kosovo wordt behandeld op een manier die niet kan worden getolereerd", aldus Solana. Hij praat vandaag in Pristina met leiders van de Albanese en Servische gemeenschappen. Vorige week kwamen door etnisch geweld in Kosovo acht Serviërs om het leven. (AP)

NRC Webpagina's
8 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad