NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

VN-bestuur in Kosovo wil de media intomen


PRISTINA, 6 JUNI. Het VN-bestuur in Kosovo, UNMIK, werkt aan noodwetten die de media in Kosovo moeten intomen en die de etnische tolerantie in het gebied moeten bevorderen.

Aanleiding voor de noodwetten is de publicatie, in april, van de naam, het adres, de foto en allerlei persoonlijke details van een jonge Servische medewerker van UNMIK, Petar Topoljski, in het Albaneestalige blad Dita. Volgens Dita was Topoljski vóór de komst van de vredesmacht KFOR in Kosovo, in juni vorig jaar, betrokken bij misdaden tegen de Albanezen; hij zou lid zijn geweest van een Servische paramilitaire groep die Albanezen in Pristina heeft beroofd en verdreven tijdens de oorlog om Kosovo. Kort na de publicatie werd Topoljski door onbekenden vermoord. UNMIK ziet een direct verband tussen de publicatie en de moord. Dita heeft echter geweigerd excuses aan te bieden voor de poublicatie en gezegd dit soort artikelen te blijven publiceren omdat het VN-bestuur zelf te weinig doet om Servische oorlogsmisdadigers op te sporen. Daarop verbood UNMIK-chef Kouchner afgelopen zaterdag de verschijning van Dita voor een periode van acht dagen. Kouchner zegt dat Dita met de bijzonderheden over Topoljski's activiteiten naar UNMIK had moeten gaan, opdat die eventueel iets tegen de man had kunnen ondernemen.

Binnen de periode van acht dagen wil het VN-bestuur noodwetten klaar hebben die het de Albaneestalige media in Kosovo onmogelijk maken directe of indirecte oproepen tot wraak op Serviërs te publiceren. UNMIK hoopt dat de noodwetten tevens de Servische minderheid in Kosovo duidelijk maken dat het VN-bestuur haar bezorgdheid over het gebrek aan veiligheid serieus neemt. De Kosovo-Serviërs hebben het afgelopen weekeinde uit protest tegen de golf van etnisch geweld - vorige week kwamen in Kosovo acht Serviërs om het leven, onder wie een kind van vier - de samenwerking met het VN-bestuur voorlopig opgezegd.

De Albaneestalige media in Kosovo hebben zich in meerderheid tegen het tijdelijk verbod van Dita uitgesproken. Volgens Veton Surroj, hoofdredacteur van het blad Koha Dritore en een van de meest invloedrijke waarnemers in Kosovo, zouden bladen als Dita hun beschuldigingen tegen met name genoemde Serviërs niet publiceren als het VN-bestuur in Kosovo een rechtssysteem had opgebouwd dat zelf had kunnen zorgen voor de vervolging van oorlogsmisdadigers. (Reuters)

NRC Webpagina's
6 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad