NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Joegoslavië had spion bij NAVO'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 MAART. Een spion binnen de NAVO heeft de Serviërs vorig jaar geheime details over de luchtaanvalllen van de NAVO op Joegoslavië bezorgd, zoals beoogde doelen en exacte vluchtroutes. Dit meldt vandaag de Britse krant The Guardian, die zich beroept op Amerikaanse defensiebronnen en een BBC-uitzending van komende zondagavond.

Een intern rapport, opgesteld voor hoge Amerikaanse defensiefunctionarissen, concludeert dat de Serviërs in de eerste twee weken van de elf weken durende bombardementen van de NAVO toegang hadden tot de bevelen voor luchtaanvallen en herkenningsvluchten. Hierdoor konden Servische leger- en politie-eenheden met minder risico's troepen en materieel verplaatsen. De NAVO-doelen waren in die fase vooral luchtafweerinstallaties en militaire barakken.

Aan het einde van de tweede week veranderde de NAVO de manier waarop de orders werden verspreid. Opperbevelhebber generaal Wesley Clark vermoedde dat Belgrado een spion had binnen de NAVO. "Ik weet dat we een spion hebben, ik wil hem vinden", zou Clark tegen collega's hebben gezegd. De militaire leiders van de NAVO ontdekten dat in totaal zeshonderd mensen toegang hadden tot de dagelijkse 'luchtaanvalsbevelen' van de alliantie. Zij brachten dit terug tot honderd.

Dit had onmiddellijk effect op wat de Serviërs van de NAVO-plannen wisten, aldus The Guardian. Het Amerikaanse rapport speculeert niet over de nationaliteit van de spion. In het BBC-programma zegt Clark, gevraagd of er een spion was "op het NAVO-hoofdkwartier": "Absoluut niet." Gevraagd of er een spion was "binnen de NAVO", antwoordt hij: "Ik geloof van niet."

NRC Webpagina's
9 MAART 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad