U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Geschiedenis / Politiek / Suriname in Beeld
Politiek

Staatsinrichting
Suriname is een parlementaire democratie. Volgens de grondwet van 1987 berust de hoogste macht bij de president, die voor vijf jaar gekozen wordt door de Verenigde Volksvergadering, de verzameling van parlement en regionale organen.

Suriname kent een gemengd meerderheids- en districtenstelsel. Het land is ingedeeld in tien districten, een partij kan zich in elk district inschrijven. Hier staan de partijen en lijsttrekkers vermeld in het district met de meeste inwoners, Paramaribo (140.356 kiezers in 1997).

De partijen
Bij de Surinaamse parlementsverkiezingen van 25 mei dingen 23 partijen mee naar 51 zetels in de Nationale Assemblée. Om versplintering het hoofd te bieden, zijn meerdere combinaties samengesteld.

Nieuw Front
Een combinatie van de ‘oude politieke partijen': de hindostaanse VHP van Jagernath Lachmon, de creoolse NPS van Ronald Venetiaan en de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) van Fredy Derby. Het Nieuw Front heeft ook een Javaanse partij in haar gelederen: Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo.

De Millinium Combinatie
De Nationale Democratische Partij (NDP) van Dési Bouterse, aangevuld met de Javaanse KTPI van Willy Soemita en de kleine, intern verdeelde hindostaanse DA (Democratisch Alternatief) van Djagendre Ramkelawan. De KTPI - Kerekunan Tulodo Pranatan Inggil, Organisatie als Voorbeeld van Hoogste Ordening - was in 1996 lid van het Front, maar liep daarna over naar de NDP.

DNP 2000
Democratisch Nationaal Platform 2000, de nieuwe partij van president Wijdenbosch, afgesplitst van de NDP en aangevuld met Democratische Partij (DP) van de vakbondsman en voormalige NDP-parlementariër Frank Playfair. Werkt nauw samen met de Javaanse KTPI-afsplitsing D21 (Democraten van de 21ste eeuw) van Soewarto Moestadja.

Daarnaast zijn er een aantal kleine, etnisch georiënteerde partijen, waaronder de hindostaanse Basispartij voor Vernieuwing en Democratie, HPP en Naya Kadam, de Javaanse Pendawa Lina en de indiaanse Amazone Partij. Namens de boslandcreolen doen de ABOP van Ronnie Brunswijk en BEP mee.

Democratisch Alternatief '91 (DA'91) afficheerde zichzelf als ‘de D66 van Suriname', en vormt een combinatie met AF en BEP. De partij richt zich op jongere, goed opgeleide kiezers en legt de nadruk op behoorlijk bestuur. DOE, Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid, is een recente vernieuwingsbeweging die in datzelfde water vist.

Tenslotte zijn er belangenpartijen voor landbouwers, zoals de PVF en PALU.

NRC Webpagina's
mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad