U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Geschiedenis / Politiek / Suriname in Beeld

Nationaal Democratische Partij
Tijdens Bouterse's periode als legerleider werd de NDP beschouwd als de "politieke arm' van het leger, maar de laatste jaren profileert de partij zich meer als een multi-etnische volkspartij, zij het met een creools accent. Bij de verkiezingen van 1987 behaalde de NDP drie zetels. In 1991 werden dat er twaalf. Twee daarvan gingen weer verloren, toen de parlementariėrs Frank Playfair en Ernie Brunings de partij met ruzie verlieten en de tweemansfractie van de Democratische Partij vormden.

Bij de verkiezingen van 1996 werd een, teleurstellende, winst geboekt van vier zetels (16 in totaal), waardoor de partij geen absolute meerderheid verkreeg. Desondanks slaagde Bouterse erin de coalitie van het Nieuw Front open te breken, en werd Jules Wijdenbosch in september gekozen tot president. Ondanks beloftes van een "nationaal herstel" staat de regeerperiode van Wijdenbosch totnutoe vooral in het teken van diplomatieke conflicten met Nederland, dat een internationaal opsporingsbevel heeft uitgevaardigd tegen Bouterse.

Lijsttrekker: Jules Wijdenbosch

Wijdenbosch
President van de Republiek. Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Was daar gemeente-ambtenaar. Werd begin jaren tachtig na terugkeer in Suriname politieke rechterhand van Bouterse. In 1996 tot president gekozen door de volksvertegenwoordiging. Zette verhouding met Nederland op scherp na arrestatiebevel tegen Bouterse, die hij benoemde tot Adviseur van Staat.

De pedagoog Wijdenbosch is afkomstig uit de NPS, maar stapte in de jaren tachtig over naar de partij van Bouterse. Hij was korte tijd premier,nadat de Front-regering in 1990 door de militairen was afgezet bij de zogenaamde "telefooncoup". Vanaf 1991 voerde Wijdenbosch als fractievoorzitter felle oppositie tegen de regering-Venetiaan. Sinds zijn aantreden als president in 1996 ontpopte hij zich als eigenmachtig "executief" president. Bekritiseerd om zijn "machtsdronken" gedrag. Slaagde er tot ongenoegen van Bouterse totnutoe niet in het opsporingsbevel tegen hem te laten intrekken.

NDP-voorzitter Bouterse is geen kandidaat voor het parlement, maar heeft laten blijken president te willen worden "als het volk daarom vraagt". Voorwaarde is wel, dat hij niet hoeft te vrezen voor vervolging inzake de december-moorden van 1982 en zijn betrokkenheid bij drugshandel.

NRC Webpagina's
januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad