U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Computerbeveiliging
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Virussen

Schade CIH-virus groter dan verwacht

MARIE-JOSÉ KLAVER <klaver@nrc.nl>

AMSTERDAM, 28 APRIL. In AziŽ is de schade door het CIH-virus, ook wel Chernobyl-virus genoemd, bijzonder groot. Honderdduizenden, misschien wel een miljoen computers zijn afgelopen maandag door het virus uitgeschakeld. Het virus heeft wereldwijd meer dan een half miljard gulden aan schade veroorzaakt.

Het CIH-virus vernietigt de gegevens op de harde schijf en maakt de processor kapot van besmette computers met de besturingingssystemen Windows 95 en Windows 98 van Microsoft. Veel getroffen PC's zijn onherstelbaar beschadigd.

In Zuid-Korea zijn 250.000 tot 600.000 computers door het virus getroffen. Het Zuidkoreaanse Ministerie van Informatie vermoedt dat meer dan drie procent van de acht miljoen computers in het land is besmet en beschadigd. Werknemers van Zuidkoreaanse antivirussoftware-bedrijven zeggen dat de schade nog groter is. Zij spreken van 600.000 aangetaste PC's. Het Koreaanse persbureau Yonhap schat dat de schade die het CIH-virus heeft veroorzaakt meer dan 500 miljoen gulden bedraagt.

De regering van Zuid-Korea bood haar verontschuldigingen aan voor het feit dat er onvoldoende tegen CIH was ondernomen. ,,We zijn onvoorzichtig geweest en hadden te weinig kennis van dit virus'', aldus onderminister Ahn Byung-yop van Informatie.

De schade die het virus afgelopen maandag heeft veroorzaakt, is veel groter dan virusdeskundigen hadden voorspeld. Men ging ervan uit dat de schade beperkt zou blijven tot een klein aantal PC's, omdat veel bedrijven en particuliere computergebruikers onlangs nieuwe antivirussoftware hebben geïnstalleerd naar aanleiding van het Melissa-virus.

In China heeft het CIH-virus volgens de plaatselijke media 100.000 PC's beschadigd. India telde meer dan 30.000 beschadigde computers. In Bangladesh werden 3.000 PC's getroffen.

In Turkije zijn volgens de Engelstalige krant Turkish Daily News meer dan 300.000 computers van onder meer banken, bedrijven en overheidsorganisaties door het Chernobyl-virus aangetast. Regeringsfunctionarissen vermoeden dat het virus ongeveer 20 procent van de Turkse PC's heeft beschadigd. De schade zou 200 miljoen gulden bedragen.

In de Verenigde Staten heeft het virus meer PC's beschadigd dan aanvankelijk werd gedacht. Het Computer Emergency Response Team (CERT) uit de Amerikaanse staat Pennsylvania meldt dat er in de VS minstens 2.328 computers zijn aangetast. Gisteren ging het CERT er vanuit dat het virus slechts 38 Amerikaanse PC's had getroffen.

Kerncentrale in Tsjernobyl
De kerncentrale in Tsjernobyl, waar zich op 26 april 1986 een ramp voltrok. Minstens 32 mensen kwamen door de explosie van Reactor 4 om het leven. Radio-actieve straling zorgde voor tienduizenden doden en chronisch zieken. (Foto AP)

Het CIH-virus staat ook bekend onder de naam Chernobyl-virus omdat het actief werd op 26 april, precies dertien jaar na de kernramp in Tsjernobyl. Het ongeluk in de Oekraïense kerncentrale geldt als een van de grootste technologierampen. Het virus is al sinds juni 1998 bekend. Toen werd het voor het eerst in Taiwan ontdekt. Het virus is op grote schaal verspreid via Internet, computerspelletjes, cd-roms en PC's. Verschillende bedrijven, waaronder computergigant IBM en de spelletjesfirma Origin Systems, hebben per abuis met CIH besmette hardware en software in omloop gebracht.

Virusdeskundigen hebben maanden geleden voor het eerst gewaarschuwd voor het virus, dat als bijzonder destructief en gevaarlijk geldt. Vrijwel alle recente antivirusprogramma's zijn in staat CIH te detecteren en onschadelijk te maken. Antivirusbedrijven als Data Fellows, Network Associates en Symantec boden de afgelopen weken gratis computerprogramma's tegen het Chernobyl-virus aan.

NRC Webpagina's
28 april 1999

Is het CIH-virus uitgewerkt?

De meest voorkomende variant van het CIH-virus, CIH 1.2, is voor dit jaar uitgewerkt. Op besmette PC's die 26 april jl. niet zijn aangezet en waarop geen actuele virusscanner is geïnstalleerd, wordt het virus volgend jaar op 26 april actief.

Computers die met een andere variant van het CIH- of Chernobylvirus besmet zijn, lopen nog steeds het risico kapot te gaan. Sommige varianten van het virus worden elke maand op de 26e actief, andere worden alleen op 26 april of 26 juni actief.

Een goede virusscanner is dus nog steeds noodzakelijk.

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad