U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Hackers

UPC wil schade verhalen op student elektronica

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER <klaver@nrc.nl>

ROTTERDAM, 31 JAN. Kabelbedrijf UPC overweegt maatregelen te nemen tegen de Hilversumse student die een programma heeft gemaakt waarmee klanten hun Internetverbinding kunnen opvoeren. Met het programma FuckUpc van Terrence Koeman (18), dat op verschillende websites staat (zoals www.globalwarez.org:8080/opvoeren.html), wordt de verbinding tien keer zo snel.

Woordvoerder Joe Simmons van UPC zegt dat hij bang is dat gebruikers te veel dataverkeer genereren, omdat ze met FuckUpc een veel snellere verbinding hebben. Voor UPC is dit duur. Internetaanbieders betalen namelijk voor de activiteiten van hun klanten. Internetaanbieders moeten zelf bandbreedte (verbindingen) inkopen bij een andere provider. Vaak zijn dit gigaproviders, die de verbindingen van verschillende kleinere Internetaanbieders verzorgen. Hoe meer een klant op Internet doet (e-mail, surfen, bestanden kopiëren, uitzenden met een webcam), hoe hoger worden de kosten voor de provider. In principe mogen de 50.000 Internetklanten van het multinationale kabelbedrijf (eigenaar van A2000) onbeperkt van Internet gebruik maken. Er is geen expliciete limiet. Maar UPC vindt het ongewenst dat klanten meer van Internet gebruikmaken dan de doorsneegebruiker. Klanten die meer dataverkeer genereren, kunnen worden afgesloten.

Woordvoerder Simmons van UPC zegt dat het voor het bedrijf onmogelijk is om ,,een systeem voor particulieren in stand te houden als er mensen zijn die te veel verkeer genereren''. Volgens Simmons kan het niet zo zijn dat een kleine groep gebruikers heel veel dataverkeer veroorzaakt. Als klanten echt heel veel willen doen op Internet, zegt hij, moeten ze een zakelijk abonnement nemen. Simmons vindt niet dat de term ‘onbeperkt surfen' waarmee UPC klanten werft, misleidend is. Welke maatregelen UPC tegen de Hilversumse student Terrence Koeman gaat nemen, wil Simmons niet zeggen. ,,Er is sprake van schade. Schade kun je altijd op iemand verhalen.''

Koeman zegt dat hij nog niet is benaderd door UPC. Hij heeft uit de media vernomen dat het bedrijf overweegt stappen tegen hem te ondernemen. ,,Mijn advocaat moest er erg om lachen'', zegt de student elektronica en informatica. De student is niet onder de indruk van het voornemen van UPC om actie tegen hem te ondernemen. ,,Ze zeggen zoveel. Ze hebben ook gezegd dat mijn programma eind vorige week niet meer zou werken. Het werkt nog steeds. Het is gewoon bangmakerij.''

Of UPC effectieve maatregelen kan nemen tegen Koeman, is de vraag. Het is namelijk niet verboden volgens de algemene voorwaarden van de provider om de snelheid op te voeren met een computerprogramma. Het is wel verboden om iets aan het modem zelf te veranderen. Omdat FuckUpc inmiddels op tal van websites staat, is het onmogelijk het programma van Internet te verwijderen.

Kabelmodem UPC gekraakt door student (29 januari 2000)

NRC Webpagina's
31 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad