U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Hackers

Knutselen

De hackercultuur is ontstaan in het Californië van de vroege jaren zeventig. In garages in middle-class buurten begonnen jonge nerds met elektronica te knutselen en de eerste home-computers werden geschapen. Niet alleen computers werden ontwikkeld, ook de mogelijkheden van telefonie en computernetwerken werden onderzocht door hobbyisten.

De eerste informatie-netwerken kwamen van de grond, zoals community-memory van Lee Felsenstein in de bay-area in San Francisco: overal publieke terminals in wasserettes en buurthuizen, waarop iedereen berichtjes kon lezen en versturen naar een publiek prikbord.

Uit diezelfde tijd stamt het blad YIPL: Youth International Party Line. Het blad van bekende practical jokers and political pranksters (politieke grappenmakers) draagt de anarchistische filosofie uit van de 'Yippie-movement'. Hun held was de hippie Abbie Hoffman, een van de kopstukken van de Vietnambeweging en schrijver van het boek Fuck The System. Het woord Yippie is natuurlijk een variant op hippie, vergelijkbaar met de term punk en anarcho-punk.

Multimedia-kunstenaar Joey Skaggs heeft een prachtige website, in de sfeer van die tijd. Er is een foto uit 1968, waarop hij, als langharige, een houten kruis op zijn rug door de straten van Manhattan sleept. Het kruis was tentoongesteld op de New York University in een tentoonstelling genaamd Angry Artist, in protest tegen de oorlog in Vietnam.

In die tijd stond telefoonmaatschappij AT&T voor een gehaat monopolie. Toen zelfs speciale telefoonbelasting was ingevoerd om de oorlog mede te financieren, stond telefoneren gelijk met 'foute politiek'. Er kwam een beweging op gang die trucjes publiceerde: hoe bel je op kosten van AT&T, hoe kraak je de nieuwe codes van de calling-card. Het waren de 'phreaks', the phone freaks die phreak-zines uitgaven. Tegelijkertijd kwam er een stroom van publicaties op gang over hoe je sloten kon kraken en de gasmeter kon omdraaien. De Amerikaanse hacker Count Zero, die publiceerde in het hackertijdschrift 2600 over het kraken van telefonie, zei in het computerblad NET: 'Mij ging het niet om inbreken. Ik wil weten hoe iets in elkaar steekt. Als ik een slot in mijn handen heb, schroef ik het uit elkaar omdat die informatie moeilijk te verkrijgen is, ik geef kennis door.' In Nederland publiceerde het krakersblad Bluf! in die dagen de rubriek Methode en Technieken, waarin ook onderwerpen als gratis telefoneren aan de orde kwamen.

Lees verder

NRC Webpagina's
4 september 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad