U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Computerbeveiliging
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Tips

Boeken

Films

Links

 

Virusmaker meldt zich in Sneek

Door onze correspondent
LEEUWARDEN, 15 FEBR. Een 20- jarige man heeft zich gisterochtend op het politiebureau in Sneek gemeld als maker van het AnnaKournikova-virus. Hij zou het het virus, een doe- het-zelf-pakket dat hij van internet haalde en aanpaste, via een kabelprovider in Zwolle in nieuwsgroepen hebben gezet.

Het virus verspreidde zich vanaf zondag wereldwijd via een e-mail. Wie de e-mail opende, zou een foto van tennisster Koernikova te zien krijgen via een bijlage. Bij het aanklikken verscheen echter geen foto, maar nestelde het virus zich in de postbus van de gebruiker. Vervolgens verspreidde het zich naar adressen in het programma Outlook. Hoewel het virus volgens deskundigen geen gegevens van de harde schijf wist, kan het e-mailverkeer er wel door vastlopen. De afgelopen dagen werden over de hele wereld tienduizenden computers in onder meer Canada en de Verenigde Staten getroffen door het virus.

De man die claimt dat hij het virus heeft gemaakt, meldde zich na overleg met zijn ouders bij de politie. Volgens een politiewoordvoerder wilde hij met zijn actie aantonen hoe eenvoudig het is om een virus te maken en via e-mail te verspreiden. Maar nadat hij het effect van zijn actie had gezien, was hij zo geschrokken dat hij zichzelf aangaf. De man kreeg een proces verbaal en kan maximaal een celstraf krijgen van vier jaar. Hij is gisteren weer op vrije voeten gesteld en is ondergedoken.

NRC Webpagina's
15 februari 2001

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad