U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Software van banken gekraakt

Door onze redacteur JOCHEN VAN BARSCHOT
LAS VEGAS, 31 JULI. Hackers, gespecialiseerd in het inbreken in computersystemen, zijn erin geslaagd de software te kraken die de meeste banken, verzekeraars en accountantskantoren gebruiken om vertrouwelijke documenten te bewaren. Ze hebben hun bevindingen afgelopen weekend gepresenteerd op Defcon, een internationale conferentie van hackers en specialisten op het gebied van computerbeveiliging in Las Vegas.

Het gaat om het programma Lotus Notes van IBM. Het uit een aantal hackers voortgekomen computerbeveiligingsbedrijf Trust Company uit Den Haag heeft een lek in Lotus Notes ontdekt. Via dat lek kunnen hackers zich toegang verschaffen tot vertrouwelijke informatie die bedrijven, maar bijvoorbeeld ook inlichtingendiensten van overheden, in een Lotus Notes-database hebben opgeslagen.

Lotus Notes is een programma dat het mogelijk maakt documenten voor verschillende gebruikers van een computernetwerk op verschillende plekken toegankelijk te maken, zonder dat niet-geautoriseerde gebruikers daar bij kunnen. Ook het verzenden van vertrouwelijke e-mailberichten zou veilig moeten zijn met Lotus Notes. Bedrijven gebruiken hiervoor meestal Lotus Notes in plaats van een ander e-mailprogramma, zoals Microsoft Outlook, dat regelmatig geconfronteerd wordt met berichten dat hackers er lekken in gevonden hebben. Lotus Notes overkomt dat zelden.

Een groot aantal banken, waaronder ABN Amro en Fortis, de vijf grote, wereldwijd opererende accountantskantoren, waaronder Ernst & Young en PriceWaterhouseCoopers, maar ook multinationals als Philips, Heineken en Nutreco gebruiken Lotus Notes voor hun interne dataverkeer. Dat geldt ook voor overheidsorganen als de Belastingdienst in Nederland en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Wereldwijd heeft Lotus Notes ruim 56 miljoen gebruikers. Dat komt volgens de woordvoerster van Lotus Notes Nederland doordat die erop kunnen rekenen dat de software "absoluut veilig" is. "Lotus Notes staat zelfs bekend als de veiligste software ter wereld", zegt Wouter Aukema, mede-eigenaar van Trust Factory, het bedrijf dat het afgelopen weekeinde op Defcon heeft gedemonstreerd hoe het voor hackers mogelijk is om 'in te breken' in een Lotus Notes- systeem. Aukema liet ook een verklaring zien van Lotus, waarin het bedrijf het bestaan van de lekken erkent. Voor een officiële reactie was Lotus niet bereikbaar. "Bedrijven en overheden varen blind op de veiligheid van Lotus Notes. Dat vertrouwen is onterecht." Met het door The Trust Factory gevonden lek kunnen hackers zich toegang verschaffen tot gevoelige informatie, zegt Aukema. The Trust Factory heeft een aanval op een Lotus Notes-systeem gedemonstreerd, zonder dat de exacte technische details werden prijsgegeven.

NRC Webpagina's
31 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad