U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Computerbeveiliging
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

FBI heeft 'goed spoor' in onderzoek hackerszaak

Door onze correspondent
NEW YORK, 17 FEBR. De FBI zegt "goede aanwijzingen" te hebben in het onderzoek naar de hackers die vorige week enkele bekende Websites lamlegden. De Amerikaanse politie heeft een computer in Hillsboro, Oregon, in beslag genomen die is gebruikt bij de hackeraanvallen van vorige week.

Ook zijn er gesprekken gevoerd met hackers, die volgens FBI-directeur Louis Freeh, soms spontaan hun medewerking hebben aangeboden. Freeh verwacht zeer binnenkort meer te kunnen meedelen. Enkele Websites van prominente Internetbedrijven, zoals Yahoo, eBay, Amazon.com en Cnn.com gingen vorige week op maandag, dinsdag en woensdag enkele uren plat als gevolg van zogeheten DOS(denial of service)-aanvallen. Bij dergelijke aanvallen sturen hackers via zogenaamde 'zombie-computers' enorme hoeveelheden data naar een Website die daardoor overbelast raakt. Vorige week verklaarde de FBI nog geen enkel spoor te hebben. Maar ook Ron Dick, hoofd van de NIPC (National Infrastructure Protection Center), de FBI-afdeling die cybercriminaliteit vervolgt, zei al begin deze week dat het onderzoek voorspoedig verloopt. Tijdens een congressionele hoorzitting gisteren pleitte minister van justitie voor verscherping van enkele bestaande wetten, bijvoorbeeld om ook al tot vervolging over te gaan als de geleden schade minder is dan vijfduizend dollar. Louis Freeh van de FBI wil meer bevoegdheden zodat zijn agenten niet in vijf verschillende staten huiszoekingsbevelen hoeven aan te vragen als ze een spoor via computers aan het volgen zijn. Ook wil hij dat computermisdaden onder de wetten tegen afpersing en criminele intimidatie kunnen worden vervolgd.

De FBI erkende bij monde van directeur Freeh opnieuw hoeveel moeite het kost verdachte op te sporen. Na hulp van experts bij bedrijven, universiteiten en de hackergemeenschap werd afgelopen vrijdag bekend dat de computersystemen van onder meer de University van California in Santa Barbara en van Stanford University in Palo Alto waren gebruikt om de aanvallen te lanceren. Verder zijn computers gebruikt van een universiteit in Berlijn en een middelbare school in de Midwest.

Ze zijn ingeschakeld als zogeheten zombie-computers, die vooraf worden geprogrammerd en dan de aanval uitvoeren. Veel van het onderzoekswerk naar eventuele daders is gedaan door David Brumley, een computerexpert aan Stanford University. De in beslaggenomen computer in Oregon is niet eigendom van de dader maar de FBI hoopt nu wel zeer dichtbij het vinden van een verdachte te zijn. Er zouden in totaal twee verdachten zijn maar de FBI is officieel op zoek naar drie hackers die eventueel kunnen helpen bij de opsporing. Een van de belangrijkste aanwijzingen is een chat op Internet waarbij een hacker aan zijn gespreksgenoten vraagt aan welke Website ze een hekel hebben. Iemand noemt eBay en een half uur later ging de Website van eBay inderdaad plat.

Het chat-kanaal heet 'goonies' en is sinds zeer onlangs niet meer voor buitenstaanders toegankelijk. De naam van die hacker is 'coolio'. Van 'coolio' is bekend dat hij al eerder ingebroken heeft in het computersysteem van het Witte Huis en van het departement van defensie. Een andere hacker zou iemand zijn met de schuilnaam Mafiaboy. Het is iemand die al jaren gevolgd wordt door veiligheidsexperts. Men denkt dat hij in Toronto woont maar er is enige verwarring over of iemand anders niet gewoon de naam Mafiaboy heeft geleend voor de aanvallen.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad