U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Campagnesite Delanoe

Campagnesite Tiberi

Campagnesite Seguin


De tweede ronde

Parijs' rechts doet aan automutilatie


Morgen heeft de beslissende ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen plaats. Als in Parijs links wint en de burgemeester mag leveren, heeft het dat te danken aan de broederstrijd bij het tot voor kort oppermachtige rechts.

Door onze correspondent PIETER KOTTMAN

PARIJS, 17 MAART. Of nu links of rechts wint in Parijs, de Franse hoofdstad gaat een merkwaardig weekeinde tegemoet. Morgen wordt de tweede en beslissende ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Er worden zo'n half miljoen gemeenteraadsleden gekozen in bijna 37.000 gemeenten, waarna de partij die de meerderheid heeft verworven een week later haar lijsttrekker kiest als burgemeester. Als in Parijs verzameld links wint, dan wordt Bertrand Delanoë de eerste socialistische burgemeester sinds honderd jaar. De laatste linkse burgemeester is de al lang en breed vergeten Jules Joffrin geweest. Het zal dus wennen zijn.

Maar nog vreemder wordt als het tot voor kort oppermachtige rechts wint. Want dan is de grote vraag wie er nu eigenlijk burgemeester wordt. De officiële kandidaat van de RPR, Philippe Séguin? Of zittend burgemeester Jean Tiberi, dissidente aanvoerder van een eigen lijst? Niemand die het weet. Het antwoord hangt helemaal af van het aantal zetels dat elk van hen in de gemeenteraad verwerft. "Wordt Séguin nu eerste wethouder van Tiberi? Of Tiberi van Séguin?", vroeg Delanoë zich van de week nog af. De gekscherende vraag was een treffende samenvatting van de verdeeldheid tussen twee kemphanen die op welhaast tragische wijze tot elkaar veroordeeld zijn. Als ze links even energiek bestreden hadden als ze elkaar te lijf zijn gegaan, dan werd rechts morgen glorieus winnaar. Geen wonder dat Delanoë zich nare grappen permitteert.

Automutilatie - daaraan geeft rechts zich al een campagnelang over. Deze week nog gaf Séguin een verbluffend staaltje ten beste. In een interview met het dagblad Le Monde vroeg hij zich hardop af "of schandalen niet lonen", gezien de 14 procent die de in affaires gespecialiseerde Jean Tiberi afgelopen zondag heeft veroverd. Hij schreef het verrassend hoge resultaat toe aan "de doeltreffendheid van het systeem van vriendjespolitiek". Het systeem waarmee hij almaar zegt te willen breken. En hij mijmerde: "Misschien moet ik ook wel voor een schandaal zorgen..."

Breeduit etaleerde hij zijn verbittering over zijn eigen partij, en over de leider-achter-de-schermen Jacques Chirac, president van de Republiek. Het is een publiek geheim dat volgens Chirac niet "het systeem" het probleem is van rechts maar een slechte kandidaat: Philippe Séguin dus. Door de president zelf tot lijsttrekker gepromoveerd maar nu zondebok. Die zich tegenover zijn interviewer manmoedig verweerde en nog wat vuurwerk in het vooruitzicht stelde: "Degenen die (..) alle zonden van Israël op mijn hoofd stapelen raad ik aan de uitkomst van de verkiezingen af te wachten. Tevens raad ik hen aan voorzichtig te zijn. Denkt u dat, als ik verlies na op deze manier behandeld te zijn, ik geen zin heb om mijn kant van de zaak even toe te lichten?" Een dreigement was het niet. "(..) Ik zal ze dat besparen. Door te winnen". Het is een mogelijkheid. Ondanks alles. Links leidt sinds de eerste ronde met 43 procent van de stemmen tegen 39 procent voor rechts. Dat verschil is klein. Omdat Séguin aan een eventueel electorale nederlaag niet ook nog een " moreel" failliet wilde toevoegen, heeft hij iedere lijstverbinding met Tiberi categorisch van de hand gewezen. Maar in een van de twintig arrondissementen die Parijs telt, het cruciale 9de , is Séguin-rechts ongehoorzaam geweest en toch op één lijst gaan staan met de plaatselijke Tiberist. In sommige andere arrondissementen heeft Séguin zijn lijsten ingetrokken, zodat die van Tiberi alle rechtse stemmen kan verzamelen, in enkele andere (maar veel minder dan Séguin gewenst had) heeft Tiberi hetzelfde gedaan.

De verdeeldheid is dus enigszins ingeperkt, maar in nog altijd negen arrondissementen kunnen de kiezers stemmen op drie lijsten: één comfortabel eensgezinde linkse lijst en twee hopeloos verdeelde rechtse. De geplaagde Séguin heeft al hardop berekend, dat daardoor zes zetels aan de neus van rechts voorbij kunnen gaan. Precies de zes zetels, wel te verstaan, die links op het pluche kunnen helpen. Even terecht als hulpvaardig heeft Bertrand Delanoë geconstateerd dat Séguin - RPR-lid met een links hart en verleden - niet zozeer bestrijder van "het systeem" is als wel "gijzelaar" ervan. En Tiberi? Die schudt parmantig handen in "zijn" arrondissement, het vijfde, het Quartier Latin, ooit, in mei '68, de bakermat van de studentenopstand. Nu is het een chique bourgeoiswijk, waar Tiberi in de eerste ronde 40 procent van de stemmen vergaarde. Maar volgens velen is met de revolte van toen juist op deze plek wel het verval van rechts ingezet.

  • In totaal moeten 500.000 gemeenteraadsleden in bijna 37.000 gemeenten worden gekozen. De lijst die in een gemeente de meerderheid krijgt, kiest op 25 maart uit haar midden een burgemeester. Wie de nieuwe burgemeester van Parijs wordt, is dus officieel pas een week na morgen bekend.

  • In sommige gemeenten heeft een lijst direct in de eerste ronde al een meerderheid van ten minste 50 procent van de stemmen behaald. Hier wordt geen tweede ronde gehouden.

  • Alleen de lijsten die ten minste 10 procent van de stemmen hebben gehaald in de eerste ronde kunnen meedoen aan de tweede ronde.

  • Om hun kansen te verhogen kunnen lijsten een verbinding aangaan voor de tweede ronde met andere lijsten die ten minste vijf procent van de stemmen in de eerste ronde hebben gehaald. Individuele kandidaten kunnen zich niet laten "overplaatsen" naar andere lijsten.

  • De lijsten moesten afgelopen dinsdagnacht vóór 2400 uur zijn ingediend bij de prefectuur.

  • Een lijst kan nog ingetrokken worden, mits een meerderheid van de kandidaten daarmee instemt. Ook bestaat de mogelijkheid om de lijsten weg te halen uit de stembureaus.


    Zie ook:

    'Parijzenaars zijn geen koude monsters' (15 maart 2001)
    Linkse golf blijft uit in Frankrijk (12 maart 2001)
    Dreigende 'val' Parijs eigen schuld van rechts (12 maart 2001)
    Politieke 'sterren' niet zomaar burgemeester (12 maart 2001)
    Duizend kilometer rijden voor die ene stem die telt (11 maart 2001)
    Stembussen in Frankrijk geopend (11 maart 2001)
    Vuile straten, schone handen (10 maart 2001)

  • NRC Webpagina's
    17 MAART 2001


        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad