U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Campagnesite Delanoe

Campagnesite Tiberi

Campagnesite Seguin


Stembussen in Frankrijk geopend

PARIJS, 11 MAART. Vanochtend om acht uur zijn in Frankrijk de stembussen geopend voor de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Ongeveer 40 miljoen stemgerechtigden mogen hun stem uitbrengen. De lokale verkiezingen worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de parlements- en presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Met name in Parijs wordt een spannende strijd verwacht. Voor het eerst in meer dan honderd jaar lijken de socialisten in de hoofdstad te gaan winnen. In de peilingen staat de socialist Bertrand Delanoe voor op zijn rivaal, de huidige conservatieve burgemeester Jean Tiberi.

Ook op de uitslagen in de steden Lyon, Dijon en Toulouse wordt met spanning gewacht, omdat daar, net als in Parijs, de conservatieven lijken te gaan verliezen.

Frankrijk kent geen coalities van links en rechts. Dank zij een ingewikkeld meerderheidssysteem krijgt de winnende partij vrijwel alle macht. Op lokaal niveau balt die zich samen in de burgemeester.

Het verdeelde en verzwakte extreem-rechtse Front National speelt tijdens deze verkiezingen een slechts kleine rol. Na zes jaar wanbeheer zal Front National zijn trofee Toulon waarschijnlijk kwijtraken.

Nieuw tijdens deze verkiezingen is het grote aantal verkiesbare vrouwen. Door een nieuwe wet moeten de partijen een gelijk aantal mannen en vrouwen verkiesbaar stellen. Ook mogen inwoners van de Europese Unie die in Frankrijk wonen, voor de eerste maal meestemmen tijdens lokale verkiezingen.

Op 18 maart volgt de tweede verkiezingsronde. (Reuters/AFP/ANP)


Zie ook:

Vuile straten, schone handen (10 maart 2001)

NRC Webpagina's
11 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad