U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

PvdA-congres kiest voor Koole
De Leidse politicoloog Ruud Koole is gisteravond gekozen tot voorzitter van de Partij van de Arbeid. Het PvdA-congres, twee dagen bijeen in Rotterdam, verkoos Koole met 710 stemmen boven Tweede-Kamerlid Sharon Dijksma, die 491 stemmen kreeg.

Arena kost Amsterdam te veel
De gemeente Amsterdam heeft voor minimaal 130 miljoen gulden steun verleend aan het Amsterdam Arena-complex. De gemeenteraad nam in 1993 een motie aan waarin een maximumbijdrage aan het stadion van zestig miljoen werd afgesproken.

Swaab praat over beurszaak
De hoofdverdachte in de beursfraudeaffaire, effectenhandelaar E. Swaab, gaat zonder voorwaarden vooraf een verklaring afleggen tegenover de rechter-commissaris. Daarmee zal hij voor het eerst een inhoudelijke bijdrage leveren aan het omvangrijke dossier. De zaak-Swaab is één van de twee hoofdlijnen uit Operatie Clickfonds.

Dode long met succes getransplanteerd
Zweedse transplantatiechirurgen hebben voor het eerst een long getransplanteerd van een overleden donor waarvan het hart al drie uur niet meer klopte. Tot nu toe zijn longtransplantaties alleen mogelijk vanuit hersendode donoren met kloppend hart. Een van de uitgenomen longen werd getransplanteerd naar een 54-jarige vrouw in het eindstadium van de longziekte COPD. Zij moest al sinds 1993 extra zuurstof gebruiken. Zij leeft nu vijf maanden met de donorlong en maakt het goed.

Kok: rol van Kamer wordt niet ingeperkt
Premier Kok heeft de uitspraken van minister Korthals (Justitie) over de inperking van de invloed van het parlement bij de Europese besluitvorming afgezwakt. Aan de rol van de Tweede Kamer zal niet worden getornd, zei Kok gisteren. Ministers die in Brussel besluiten nemen, zei Korthals donderdag, zouden niet meer altijd afhankelijk moeten zijn van een mandaat van de nationale parlementen.

Duitse tanks naar Macedonië
Duitsland brengt Leopardtanks uit Kosovo over naar de Macedonische stad Tetovo, waar Albanese extremisten gisteren een kazerne onder vuur namen waarin duizend Duitse KFOR-militairen zijn gelegerd. De Duitse minister van Defensie, Scharping, zei gisteren: "Wij laten ons door niemand bij de neus nemen, ook niet door Albanese terroristen."

Geen MKZ in Nederland
Bij de 51 bedrijven die recent in totaal bijna 1.500 dieren hebben geïmporteerd uit Frankrijk zijn vooralsnog geen sporen van mond- en klauwzeer gevonden. Minister Brinkhorst (Landbouw) handhaaft niettemin het totale vervoersverbod voor schapen, geiten, runderen en varkens.

Zestien illegalen verdronken
Bij een schipbreuk voor de kust van het Franse deel van Sint Maarten zijn woensdag zeker zestien illegalen verdronken. Twintig opvarenden werden gisteren nog vermist.

PSV gaat daders hard aanpakken
PSV wil de aanhangers die donderdagavond in Eindhoven het UEFA-Cupduel tegen Kaiserslautern ernstig verstoorden, hard aanpakken. PSV geeft de relschoppers een stadionverbod en probeert ook de schade op hen te verhalen.

Olieproductie verminderd
De olieministers van de OPEC hebben gisteren in Wenen informeel besloten de productie met één miljoen vaten olie per dag te verminderen, 3,6 procent van de totale productie. Vandaag zouden ze de precieze vermindering vaststellen. Ze willen zo een prijsval voorkomen.

Waterkoud
Vandaag veel bewolking en op de meeste plaatsen enige tijd regen. In het noorden overwegend droog. Waterkoud met een gure oostenwind. Temperatuur 5 graden in het noorden tot 9 in het zuiden. Zondag minder wind, maar voor de rest weinig verandering.


NRC Webpagina's
17 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad