U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Kijkwijzer

Boycot door twee theaters

'Kijkwijzer heeft geen enkele zin'

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 26 FEBR. De Kijkwijzer, het nieuwe classifi ceringssysteem voor bioscoopfilms, wordt door enkele Nederlandse filmtheaters geboycot. Zij twijfelen aan het nut ervan en willen er geen extra geld voor betalen.

De exploitanten van Filmcentrum Poelestraat in Groningen (F. Westra) en 't Hoogt in Utrecht (H. Camping) weigerden deze week de nieuwe symbolen met een leeftijdsaanduiding in hun advertenties op te nemen. De exploitant van Het Ketelhuis in Amsterdam (A. de Ronde) overweegt zich bij de actie aan te sluiten.

De reden van de boycot is dat de theaters, waar voornamelijk kunstzinnige films draaien, de kosten van de extra advertentieruimte niet willen dragen, en bovendien dat er twijfel bestaat aan de zin van het classificeren van 'angstwekkende' of 'discriminerende' elementen in films die niet in eerste instantie bedoeld zijn om dergelijke elementen opzettelijk te exploiteren. In de praktijk is de toeloop van personen onder de zestien in de genoemde filmtheaters voor niet-kinderfilms verwaarloosbaar klein.

Volgens W. Bekkers, directeur van het nieuwe Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), houdt hij voldoende rekening met 'kwaliteitsfilms': "Maar alle films kunnen schadelijk voor kinderen zijn, of ze nou uit Mongolië komen of uit Hollywood", werpt hij tegen. "Als blijkt dat veel exploitanten niet meewerken, komt de overheid misschien alsnog met wetgeving", waarschuwt hij. Het NICAM erkent dat de Kijkwijzer ertoe kan leiden dat een film voor een intellectueel publiek, als die bijvoorbeeld een aanrandingsscène bevat, een waarschuwend symbool krijgt. Dat is dan hetzelfde als de nieuwe gruwelfilm Hannibal krijgt opgeplakt. De doelgroep voor de betere film moet zich eigenlijk niets van de symbolen aantrekken, adviseert het NICAM.

Overigens is het grootste deel van de leeftijdsclassificaties voorlopig nog gebaseerd op uitspraken van de Nederlandse Filmkeuring (NFK). Veel bioscopen voorzien een nog niet door het NICAM geclassificeerde film van een eigen advies, zodat bij voorbeeld Crouching Tiger, Hidden Dragon in de ene bioscoop voor 'Alle Leeftijden' wordt aangekondigd, in andere voor 12 of 16 jaar. In de eerste week van het op 22 februari begonnen nieuwe systeem vermeldden de bioscoopladders van de vier grootste steden en het persbericht van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) nog nergens de NICAM-logo's, zoals een spinnetje voor angstwekkende films en vier voetjes voor een film met seksueel getinte scènes.


Zie ook:

Waarschuwing bij schadelijke films en tv- programma's (16 februari 2001)
De branche doet zijn best (16 februari 2001)

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad