U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Servische Ministerie van Informatie

Joegoslavië tribunaal


Arrestatie van vriend Milosevic

Door onze correspondent
SKOPJE, 26 FEBR. De Servische autoriteiten hebben het voormalige hoofd van de geheime dienst gearresteerd. De arrestatie wordt gezien als een klap in het gezicht van de voormalige president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic.

Het voormalig hoofd van de geheime dienst, Rade Markovic, werd zaterdag aangehouden op verdenking van moord. Hij heeft volgens de Servische autoriteiten opdracht gegeven voor een aanslag op het leven van Vuk Draskovic in 1999. Draskovic was in die dagen een van de belangrijkste oppositieleiders. Een vrachtwagen reed op zijn auto in. De oppositieleider overleefde de aanslag, maar vier andere inzittenden kwamen om het leven.

Rade Markovic was een van de belangrijkste bondgenoten van Slobodan Milosevic. Politieke opponenten van Milosevic verdwenen tijdens zijn tijd bij de geheime dienst. Markovic werd enkele weken geleden door het nieuwe bewind in Belgrado ontslagen. Zijn arrestatie kan een stap zijn op weg naar de arrestatie van Milosevic.

"Het net sluit zich om Milosevic", aldus minister van Justitie, Vladan Batic. En, zei hij: "Markovic is niet de laatste die wordt gearresteerd. We zullen uiteindelijk bij Slobodan Milosevic zelf uitkomen", aldus parlementariër Cedomir Jovanovic.

Maar het is moeilijk bewijzen te vergaren tegen de voormalige president, erkennen de nieuwe leiders. Vooralsnog hebben de Servische autoriteiten slechts bewijzen tegen Milosevic inzake fraude met onroerend goed. Dat vinden ze een te kleine rechtszaak. De ex-president wordt ook gezocht door het Joegoslavië-tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag voor oorlogsmisdaden. Maar de Servische autoriteiten hebben gezegd Milosevic zelf te willen berechten voor misdaden tegen het Servische volk. De berechting van oorlogsmisdaden in Kosovo en Bosnië bijvoorbeeld komt voor hen op de tweede plaats.

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad