U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Buitenlandse Zaken Duitsland

Stern
(Interview met J. Fischer)

Nadir
(Informatie over de RAF)


Minister huisvestte wellicht RAF-lid

Druk op Joschka Fischer neemt toe

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 24 JAN. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, sluit niet langer uit dat een terroriste van de Rote Armee Fraktion (RAF) in de jaren zeventig korte tijd bij hem in huis heeft gewoond. Eerder ontkende hij dat.

Tegenover een tv-journalist verklaarde de minister gisteren dat de vroegere terroriste Margrit Schiller in de jaren zeventig mogelijk enkele dagen in hetzelfde huis verbleef als hij, en dat hij misschien met haar heeft gesproken en ontbeten. Tijdens de rechtszaak tegen RAF- terrorist Hans-Joachim Klein zei Fischer, die als getuige optrad, vorige week dat hij destijds in zijn woning geen leden van de RAF had gehuisvest.

Fischer is door de zaak in politieke problemen gekomen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gaat het nu niet meer alleen over de vraag of de minister in het verleden de staat met geweld heeft bestreden, maar of hij " in strijd met de wet" heeft gehandeld door een onjuiste verklaring af te leggen. "Als de minister van Buitenlandse Zaken een foute verklaring heeft afgelegd, dan kan hij niet meer in functie blijven", meent de FAZ in een hoofdredactioneel commentaar.

Fischer, wiens handelwijze volgens de FAZ "tekens van paniek vertoont", heeft door het tumult rond zijn persoon een toch al bekritiseerd bezoek aan Spanje afgezegd. Hij zou daar onder andere gesprekken voeren met in Spanje omstreden communisten. Ook generatiegenoten van Fischer in de rood-groene regering liggen onder vuur. Jürgen Trittin (Milieu) en bondskanselier Gerhard Schröder zouden volgens critici onvoldoende afstand hebben genomen van een berucht artikel uit 1977 in een studentenblad in Göttingen. Daarin beschrijft de anonieme auteur aan de moord van de RAF op officier van Justitie Siegfried Buback "heimelijk plezier" te hebben beleefd. Buback had volgens de auteur een prominente rol gespeeld bij de "vervolging, criminalisering en foltering" van linkse radicalen. Het artikel eindigde met een afkeuring van het RAF-geweld. Naar aanleiding van dit artikel werden destijds de studentenorganisatie die het blad uitgaf en een groep van 48 professoren van de universiteit van Göttingen voor de rechter gedaagd. Schröder verdedigde als advocaat een van de professoren. In een interview met het weekblad Die Zeit heeft Schröder gezegd niet van plan te zijn afstand te nemen van zijn handelwijze. "Wie dat eist, heeft ze niet allemaal op een rij. Dat was, als jonge advocaat, toch mijn beroep", aldus Schröder. Minister Trittin was in Göttingen lid van de Kommunistische Bund. Hij werd er onlangs door de zoon van de vermoorde Buback, Michael Buback, van beschuldigd het artikel te hebben gesteund.


Zie ook:

Joschka Fischer staat even oog in oog met eigen verleden (17 januari 2001)
Kruistocht Meinhof jr. tegen Joschka Fischer (16 januari 2001)
Joschka Fischer raakt de Duitse ziel (15 januari 2001)
Fischer brengt zichzelf in opspraak (4 januari 2000)

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad