U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Koersk
(Moskou Times)

Jane's Information Group

Bellona

Russische wapencatalogus


Briefje gevonden

Bemanning Koersk niet op slag dood

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 26 OKT. Duikers hebben vannacht bij het bergen van vier lijken uit de kernonderzeeër Koersk een briefje gevonden waaruit blijkt dat 23 van de 118 opvarenden bij de ramp op 12 augustus na de explosies niet op slag dood waren.

De leiding van de Russische marine heeft tot nog toe steeds beweerd dat de hele bemanning meteen al bij de noodlottige explosie was omgekomen. Dat gegeven moest helpen de laksheid van het reddingswerk in de eerste dagen na de ramp te verdoezelen. Die laksheid leidde aanvankelijk tot publieke verontwaardiging.

Naar nu blijkt uit een briefje, gevonden op het geborgen lichaam van kapitein-luitenant Dmitri

Kolesnikov, bevonden zich 23 overlevenden na de ramp in het staartstuk. "13.15 uur. Al het personeel uit het zesde, zevende, achtste compartiment heeft zich in het negende verzameld. We zijn met ons drieëntwintigen. We hebben dit besloten wegens de averij. Niemand kan eruit." De krabbel besluit met de woorden: "Ik schrijf dit in het donker."

Kolesnikovs moeder riep de autoriteiten vanmorgen voor de tv-camera's op om nu eindelijk volledige opening van zaken te geven. Dit eerste bewijs dat de matrozen daadwerkelijk in doodsangst en met steeds minder zuurstof op hulp van buiten hebben gewacht, drong de eerdere berichten over het eerste succes van de bergingsoperatie naar de achtergrond.

Na vijf dagen moeizaam werk waren kikvorsmannen er afgelopen nacht voor het eerst in geslaagd vier lichamen door een uitgezaagd gat in de romp van de Koersk te bergen. Die prestatie werd gezien als een belangrijke opsteker voor president Vladimir Poetin. Eind augustus had hij bij een emotionele confrontatie met de nabestaanden beloofd de lichamen nog voor de winter uit hun 'zeemansgraf' te zullen halen. Met het waarmaken van die belofte hoopt het Kremlin de herinnering aan Poetins aanvankelijke onverschilligheid uit te vlakken.

Russische duikers, bijgestaan door Noorse en Britse collega's, hebben grote persoonlijke risico's genomen. Door zich via een opening van een meter doorsnee naar binnen te wringen, riskeren zij hun duikerspak open te scheuren, of hun zuurstofflessen lek te stoten. Het interieur met zijn vele kabels en uitsteeksels, in combinatie met rondzwevende rommel en totale duisternis, dragen bij aan de heldhaftigheid van hun missie. De operatie wordt uitgevoerd vanaf het drijvende Noorse boorplatform Regalia.


Zie ook:

Poetin gaat naar Moermansk (22 augustus 2000)
Berging koersk moeilijk, gevaarlijk en heeeeel duur( 22 augustus 2000)
Duikers: geen overlevenden in Koersk (21 augustus 2000)
Russen zonder apparatuur, duikers te laat (21 augustus 2000)
Poetin somber over lot 'Koersk' (19 augustus 2000)
Kapitein ontkent botsing 'Koersk' (19 augustus 2000)
'Koersk botste met Russisch schip' (18 augustus 2000)
Koersk herbergt schat aan geheimen (17 augustus 2000)
In Moskou domineren de oude reflexen (17 augustus 2000)
Reddingspoging Koersk mislukt (16 augustus 2000)
Onder water komt het aan op kalmte (16 augustus 2000)
Bemanning Koerksk kàn nog ontsnappen (15 augustus 2000)
Kernonderzeeër Russen ligt defect op bodem van zee (14 augustus 2000)

NRC Webpagina's
26 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad