U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Jane's Information Group

Bellona

Russische wapencatalogus


'Koersk botste met Russisch schip'

Door onze correspondent
MOSKOU, 18 AUG. Het Russische vrachtschip Mechanik Jartsev uit de plaats Archangelsk aan de Witte Zee is mogelijk op 12 augustus in aanvaring gekomen met de kernonderzeeër Koersk. Een anonieme bron binnen de Russische marine heeft tegenover het militaire persbureau AVN verklaard dat deze bulkcarrier een waarschuwing negeerde en zich in het deel van de Barentsz Zee waagde waar op dat moment vlootoefeningen aan de gang waren. Volgens deze bron zou de Mechanik Jartsev zich momenteel in de haven van Delfzijl bevinden. Het is de Russen niet bekend of dit schip bij de eventuele botsing averij heeft opgelopen.

De directeur van de rederij waartoe de Mechanik Jartsev behoort, noemt dit verhaal "complete onzin". Volgens hem had het schip twee dagen voor de ramp met de Koersk de Barentsz Zee al verlaten. Het havencoördinatiecentrum van Delfzijl bevestigt dat het schip afgelopen woensdag is binnengelopen. Over schade aan het schip is niets bekend.

Intussen heeft president Vladimir Poetin 'zware politieke averij' opgelopen door de laksheid waarmee hij en zijn admiraals de 118 opvarenden van de gezonken kernonderzeeër Koersk op de bodem van de Barentsz-Zee aan hun gruwelijke lot overlaten. Die snijdende kritiek weerklinkt vandaag in vrijwel alle Russische kranten. Alom heerst de vrees dat het Britse reddingsvaartuig LR5, dat pas morgen op een Noors schip in het rampgebied kan zijn, te laat komt. Vooral de marine ligt onder vuur: een lijst met 118 opvarenden was pas donderdag, zes etmalen na de ramp, compleet. De verklaring van vlootwoordvoerder Igor Babenko dat er nu een achtste poging wordt ondernomen om een reddingscapsule aan de Koersk te koppelen, werd door gewone Russen met hoongelach begroet. De Russische autoriteiten lijken bovenal gepreoccupeerd met de oorzaak van de ramp. Vice-premier Ilja Klebanov zei gisteren dat "waarschijnlijk een aanvaring met een zwaar object" de Koersk had doen zinken. Videomateriaal zou aantonen dat de twee voorste compartimenten zijn lekgeslagen. Defensie-experts van Jane's Informatie Groep in Londen, die de beelden hebben gezien, schatten dat mogelijk tweederde van de 118-koppige bemanning meteen bij het ongeluk is omgekomen. Gisteren meldde de Noorse seismische dienst zaterdag twee krachtige explosies te hebben gemeten op de plek waar de Koersk verging. De zwaarste had een kracht van een tot twee ton TNT. In sommige kranten circuleren verhalen over een botsing met een Amerikaanse onderzeeër, die nu met averij in een Noorse fjord zou liggen. Het Pentagon zegt dat geen enkel Amerikaans vaartuig in de Barentsz-Zee is beschadigd.


Zie ook:

Koersk herbergt schat aan geheimen (17 augustus 2000)
In Moskou domineren de oude reflexen (17 augustus 2000)
Reddingspoging Koersk mislukt (16 augustus 2000)
Onder water komt het aan op kalmte (16 augustus 2000)
Bemanning Koerksk kàn nog ontsnappen (15 augustus 2000)
Kernonderzeeër Russen ligt defect op bodem van zee (14 augustus 2000)

NRC Webpagina's
18 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad