U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Tour de France 1998

Dossier Tour de France 1999


Na beschuldiging Roussel

Verbruggen noemt kritiek 'vermakelijk'

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 26 OKT. Voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielrenunie (UCI) noemt de beschuldigingen over zijn medeplichtigheid aan het gebruik van doping in het peloton "een absurde reactie die bijna vermakelijk is". Verbruggen reageerde vanmiddag op de gisteren gedane uitspraken tijdens het proces tegen de wielerploeg Festina in Lille.

Volgens oud-ploegleider Bruno Roussel van Festina heeft Verbruggen verschillende dopingpraktijken in de doofpot willen stoppen. Roussel werd op de derde dag van het proces in Lille gesteund door de advocaat van oud-verzorger Willy Voet. Volgens de Franse raadsman Jean-Louis Bessis, die het woord voerde namens de eerder schuldig bevonden Belg Voet, zijn Verbruggen en de Franse bondsvoorzitter Daniel Baal medeplichtig aan het gebruik van doping. "Verbruggen wilde het bewijsmateriaal uit de laatste Tour de France laten vernietigen. Hij heeft ook de zaak van Brochard bij het wereldkampioenschap van 1997 onder het tapijt geschoven", verklaarde Bessis voor de rechter. Verbruggen: "Die mensen moeten waar voor hun geld bieden. Niet ik maar zij zijn schuldig bevonden aan dopinggebruik." Baal wees de kritiek op de UCI van de hand. "Wat een hypocrisie", reageerde hij in de Franse sportkrant l'Equipe. Volgens oud-ploegbaas Roussel, die het structurele gebruik van doping bij Festina eerder heeft bekend, is de UCI medeschuldig aan het prikken en slikken in het peloton. "De UCI vertelde de Franse bondscoach hoe het medisch attest van de positief bevonden Brochard kon worden verdoezeld door de datum van de controle te veranderen", verklaarde Roussel.

Oud-wereldkampioen Laurent Brochard bekende in Lille dat hij in 1997 inderdaad heeft gefraudeerd bij de verovering van de regenboogtrui in San Sebastian. Hij was positief bevonden bij een dopingcontrole, maar ging vrijuit na overlegging van een geantedateerd medisch attest voor de behandeling van een hernia. Roussel vertelde gisteren dat bij de wielerploeg Festina in de jaren 1997/98 totale anarchie heerste. "Richard Virenque, Laurent Brochard en Pascal Hervé waren de baronnen. Zij vroegen zelfs middelen die bij de ploeg niet voorhanden waren, zoals het groeihormoon PfC. Virenque onderzocht voor grote wedstrijden als de Tour de France of zij goed waren geprepareerd. Dat was een eufemisme om te weten te komen of zij hun doses hadden gekregen om hun functie uit te oefenen."

Een etmaal na zijn vroegere kopman Virenque heeft helper Hervé gisteren ook toegegeven dat hij verboden middelen heeft gebruikt bij Festina. Na deze getuigenis van Hervé hebben alle werknemers van Festina schuld bekend.


Zie ook:

Virenque hangen meerdere straffen boven het hoofd (25 oktober 2000)

NRC Webpagina's
26 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad