U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Window on Korea

Zuid-Korea

Korean Central News Agency of the Democratic People's Republic of Korea

Noord/Zuid nieuws


Bezoek Clinton op de agenda

Gesprek Albright met leider N-Korea

Door onze correspondent
SEOUL, 23 OKT. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Albright, heeft vanochtend, op de eerste dag van haar bezoek aan Noord-Korea, urenlang gesproken met de Noord-Koreaanse communistische leider Kim Jong-il.

Het is voor het eerst dat een zo hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris op bezoek is in Pyongyang.

De reis van Albright, die twee weken geleden in Washington werd voorbereid door generaal Jo Myong-rok, de nummer twee in de Noord- Koreaanse hiërarchie, moet de weg openen voor een bezoek dat president Clinton nog tijdens zijn ambtstermijn aan Noord-Korea wil brengen. "Ik ben echt verheugd", zei een glimlachende Kim toen hij Albright vanochtend begroette. Beiden spraken twee uur met elkaar, en gingen na een pauze van tien minuten opnieuw met elkaar in conclaaf. Inhoudelijk zijn nog geen mededelingen gedaan over de gesprekken, maar dat de toon goed is, valt volgens waarnemers af te leiden uit het feit dat Kim zelf, en niet generaal Jo als gastheer zal optreden bij het officiële diner vanavond.

Noord-Korea staat nog steeds op de lijst van landen die de VS beschouwen als terroristisch. Washington maakt zich vooral zorgen over de Noord- Koreaanse rakettenindustrie en de export van wapentuig. De lancering van een Noord-Koreaanse raket deed twee jaar geleden de discussie in de VS opleven over de noodzaak van bescherming tegen inkomende raketten. Maar de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea over verbetering van de betrekkingen raakten in een stroomversnelling na de top, afgelopen juni in Pyongyang, tussen Kim Jong-il en de Zuid-Koreaanse president Kim Dae- Jung. Kim Dae-jung krijgt later dit jaar de Nobelprijs voor de vrede wegens zijn 'zonneschijnbeleid' jegens Noord-Korea.

"Nee, we gaan zeer evenwichtig te werk", antwoordde minister Albright vanochtend op de vraag van journalisten of de VS nu plotseling niet te snel van stapel lopen in de gesprekken met Noord-Korea. "We zullen niet sneller gaan dan verantwoord is gezien onze belangen." Kim dankte haar voor bemiddeling in het gesprek, twee weken geleden, tussen generaal Jo en Clinton. "Er is verschil van mening tussen onze landen en alles verliep gladjes", zei Kim over het bezoek van Jo aan Washington.

De Koreaanse toenadering heeft ook de Europees-Aziatische top (ASEM) van afgelopen weekeinde in Seoul beheerst. De regeringsleiders spraken in een aparte verklaring hun steun uit voor het ontspanningsbeleid van president Kim Dae-jung. Maar ook werd pijnlijk duidelijk dat de Europese Unie geen gemeenschappelijk standpunt heeft over het aangaan van diplomatieke relaties met Noord-Korea. Sommige landen, zoals Italië, hebben die stap al gezet. Eind vorige week kondigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Cook, aan dat Londen waarschijnlijk tot erkenning zal overgaan. De Duitse bondskanselier Schröder zei hetzelfde. Maar de Franse president Chirac (momenteel voorzitter van de EU) bestempelde Noord-Korea als "zonder twijfel een dictatuur". Hij zei gestes te willen zien van Noord-Korea op het gebied van mensenrechten en non-proliferatie.


Zie ook:

Doorbraak op top van beide Korea's(14 juni 2000)
Ontmoeting leiders van beide Korea's (13 juni 2000)
De Korea's (11 april 2000)
Top-overleg Noord- en Zuid-Korea (10 april 2000)
Voedselnood dwingt N-Korea tot opening (10 april 2000)

NRC Webpagina's
23 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad