U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Profiel Extreem Rechts

Vlaams Blok

Gemeente 2000

Stemmenslag

Belgische Federale Overheid


Vlaams Blok krijgt geen pepermuntjes

Door FREEK STAPS
ROTTERDAM, 18 OKT. De Belgische rechts-extremistische partij Vlaams Blok heeft bot gevangen bij het Nederlandse bedrijf Intercédé. Dat bedrijf verkoopt King- pepermuntjes als promotieartikel.

Het Vlaams Blok wilde de snoepjes uitdelen aan Antwerpse sympathisanten. De politieke partij had gevraagd om 5.000 rolletjes pepermunt, met op de wikkel de tekst 'Vlaams Blok. Eigen volk eerst'. Veerle Dillen, medewerkster van de 'propagandadienst' van de partij in Antwerpen, is teleurgesteld over de afwijzing van Intercédé: "Dat zal de ware democratie dan wel zijn. Maar ik ga niet op mijn knieën zitten voor Intercédé, het Blok heeft dat Nederlandse bedrijf niet nodig."

Intercédé wilde na hard nadenVeken niet met de omstreden partij in zee. Met de deal was een bedrag van 30.000 Belgische francs, zo'n 1.630 gulden, gemoeid. De Belgische wet verbiedt partijen in de aanloop van verkiezingen promotiemateriaal te verspreiden. Nadat de Vlamingen begin vorige week massaal op het Vlaams Blok stemden, mogen de partijen wel gadgets uitdelen aan sympathisanten. De partij van Filip Dewinter bestelt met grote regelmaat promotiemateriaal, zoals snoepgoed, T-shirts en horloges bij Belgische producenten. Dillen: "Wij hangen niet aan de grote klok welke firma's aan ons leveren; die stellen dat niet op prijs."

De afwijzing van Intercédé was de eerste tegenslag die Vlaams Blok op dit vlak te verduren kreeg. "Heel vervelend", vindt Dillen het. W. van Deursen van Intercédé geeft toe dat het bedrijf geen zaken wil doen met de rechts-extremistische partij. Van Deursen: "Ik weet dat we de deal niet door wilden laten gaan. Intercédé wil niets met Vlaams Blok te maken hebben, an ders komen we slecht in de pers."


Zie ook:

Het blok van België (10 oktober 2000)
Winst voor Vlaams Blok in België (7 oktober 2000)

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad