U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Hof gewraakt in zaak Mink K.
Het Amsterdamse gerechtshof dat belast is met de berechting van wapenhandelaar Mink K., is gisteren gewraakt. Wegens vrees voor vooringenomenheid heeft een zogeheten wrakingskamer van het Amsterdamse gerechtshof gisteren de drie raadsheren opdracht gegeven de behandeling van de strafzaak tegen Mink K. neer te leggen.

Nobelprijs voor drie IT-pioniers
De Nobelprijs voor de natuurkunde 2000 is toegekend aan de Rus Zhores Alferov (70) en aan de Amerikanen Herbert Kroemer (72) en Jack Kilby (76). Zij ontvangen de onderscheiding, aldus een toelichting van de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmorgen, voor het "leggen van de fundamenten voor de moderne informatietechnologie (IT), in het bijzonder het ontwikkelen van snelle transistoren, laserdiodes en geïntegreerde schakelingen of chips". Aan de prijs is in totaal een bedrag van 2,5 miljoen gulden verbonden.

Korthals wil betere registratie bijbanen rechters
Rechters moeten nevenfuncties die mogelijk belangenverstrengeling opleveren, zorgvuldiger melden en registreren. De registers van de nevenfuncties van alle rechters zullen via internet openbaar worden gemaakt. Minister Korthals (Justitie) beveelt de rechterlijke macht aan zelf een integriteitscode met concrete gedragsregels te ontwikkelen.

Vrachtwagens via Betuweroute
Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) laat onderzoeken of de Betuweroute zo kan worden ingericht dat er vrachtwagens op treinen over kunnen rijden.

Israel verlengt ultimatum aan Palestijnen
De Israelische premier, Ehud Barak, heeft vannacht het ultimatum aan de Palestijnse leider Yasser Arafat om een einde te maken aan de Palestijnse opstand met drie vier dagen verlengd.

Bandaranaike (84) overleden
Sirimavo Bandaranaike, oud-premier van Sri Lanka, is vanochtend op 84- jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Bandaranaike werd in juli 1960 's werelds eerste vrouwelijke premier en bijna veertig jaar lang heeft zij een dominante rol gespeeld in de politiek van Sri Lanka.

Siemens verkoopt op internet
Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft eigen internetwinkels geopend. Het concern wil onder meer op grote schaal consumentenelektronica via internet verkopen.

Overname Shell in Nieuw Zeeland
Shell koopt samen met de Amerikaanse gas- en aardoliemaatschappij Apache de energiedivisie van het Nieuw-Zeelandse concern Fletcher Challenge. Met de koop is een bedrag gemoeid van 1,63 miljard dollar (ruim 4 miljard gulden).

Declareren kosten telefoon gewijzigd
Werknemers dreigen er jaarlijks enkele honderden guldens op achteruit te gaan in verband met een wijziging van de fiscale behandeling van telefoondeclaraties bij de werkgever.

Bedrijven bieden clubs 150 mln
KPN Telecom en het Zwitserse bedrijf AIM stellen de achttien eredivisieclubs 150 miljoen gulden in het vooruitzicht voor de uitzendrechten op televisie en internet.

Veel regen
Vanavond eerst enkele buien, vannacht en morgen veel regen. Langs de kust tijdelijk een stormachtige wind. Overdag diverse buien, soms met onweer. Maxima rond 12 graden. Vooruitzichten woensdag voor tot en met zaterdag: Vanaf donderdag minder buien, af en toe zon.

NRC Webpagina's
10 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad