U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Document sponsoring voetbalclubs

KNVB


Topclubs houden een slag om de arm

Eredivisie NV wil meer greep op uitzendrechten

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 10 OKT. Een ruime meerderheid van de achttien clubs uit de eredivisie, verenigd in de Eredivisie NV (ENV), wil zo spoedig mogelijk een samenwerkingsverband met KPN Telecom en het Zwitserse bureau AIM sluiten. Die stellen de clubs 150 miljoen gulden per seizoen voor de uitzendrechten op televisie en internet in het vooruitzicht.

Jan Vullings, voorzitter van Willem II en commissaris van ENV, zegt dat haast geboden is. "AIM en KPN bereid zijn ook nog voor dit seizoen bereid 150 miljoen gulden te betalen. En 75 miljoen gulden meer scheelt nogal een slok op een borrel", verklaarde Vulling gisteravond op een besloten vergadering van de ENV in Utrecht. De drie Nederlandse topclubs houden nog een slag om de arm. Ze wilen meer duidelijkheid over de regeling met internetrechten. Feyenoord voelt voorlopig weinig voor de plannen van de ENV. Een woordvoerder van de Rotterdamse club verklaarde vanmorgen in een reactie dat Feyenoord de uitzendrechten liever zelf uitbaat, zonder tussenkomst van de ENV. Net als PSV en Ajax heeft Feyenoord plannen om de eredivisie te verlaten en deel te nemen aan een Europese competitie met topclubs uit de kleinere voetballanden. Peter Fossen, directeur algemene zaken van PSV, reageerde vanmorgen minder negatief op een samenwerkingsverband tussen de ENV, KPN Telecom en het Zwitserse bedrijf AIM. "Zolang de Euro League geen realiteit is, zijn we partner van de eredivisieclubs. We moeten niet preluderen op bepaalde zaken. Maar de onderhandelingen van de ENV moeten eerst concreet, voordat we het contract goedkeuren", verklaarde Fossen.

AIM wil zich in de toekomst vooral toeleggen op de verdeling van de uitzendrechten. KPN isteresseerd in de toepassing van internet. Zowel het Zwitserse bureau als het Nederlandse telecombedrijf pleit voor een langdurig contract. Ze verwachten dat internet pas over vijf jaar winstgevend wordt met betrekking tot de uitzending van voetbalwedstrijden.

Ajax, PSV en Feyenoord overwegen met ingang van het seizoen 2002/2003 uit de eredivisie te stappen om met dertien clubs uit België, Scandinavië, Schotland en Portugal een Euro League te beginnen. De voorzitters van de drie topclubs verwachten in de nieuwe competitie zo'n 50 miljoen extra te verdienen aan internet- en televisierechten. Dat is met de huidige verdeelsleutel binnen de ENV niet mogelijk.

De Nederlandse televisiekijker merkt op korte termijn niets van het samenwerkingsverband. De rechten van samenvattingen komen pas op 30 juni 2001 vrij, die van de rechtstreekse wedstrijden een jaar later. De NOS blijft vooral geïnteresseerd in het uitzenden van samenvattingen. De omroep wil alleen onderlinge wedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord rechtstreeks uitzenden. Canal Plus wil voetbalduels live blijven uitzenden. Van mogelijk nieuwe deelnemers is nog niets bekend.

NRC Webpagina's
10 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad