U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Netjunks geobsedeerd door het web
Vijf tot tien procent van de Nederlandse internetgebruikers heeft een obsessie, blijkt uit onderzoek.

Intel maakt koerssmak
Intel heeft gisteren meer dan twintig procent van zijn waarde op de beurs verloren na de waarschuwing dat de omzet van de Amerikaanse chipproducent in het derde kwartaal zal tegenvallen. De koersval van Intel vertaalde zich vanmorgen in een sterke daling van Europese aandelen in de technologiesector.

'AOL mag onder voorwaarden met Time Warner'
Experts van het federale agentschap voor communicatie (FCC) adviseren de toezichthouder om onder voorwaarden toestemming te geven voor de overname van het mediaconcern Time Warner door de internetaanbieder America Online (AOL). Dit heeft de krant Washington Post gisteren gemeld op grond van een nog vertrouwelijk, voorlopig document.

Verlies van Tulip Computers loopt op
De Bossche computerfabrikant Tulip heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 6,6 miljoen euro (14,5 miljoen gulden). Dat is een forse teruggang ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het verlies 1,3 miljoen euro (2,9 miljoen gulden) bedroeg.

Microsofts huisvrouwenkanaal
Bedrijven uit de 'oude' economie stomen zich klaar voor het internettijdperk en investeren miljoenen in projecten op het wereldwijde web. Geld verdienen op internet, hoe gaat dat?

Konijn in muzikaal landschap
Hè, Hè. Eindelijk eens een spelletje waarin je niet als een gek om je heen hoeft te schieten of achter het stuur hoeft te kruipen van een veel te snelle auto. Ook geen gezoek naar zwaarden en sleutels of het stellen van vragen aan mysterieuze voorbijgangers.

Congo keert zich tegen media
De regering van de Democratische Republiek Congo heeft deze week beslag gelegd op twee onafhankelijke omroepmaatschappijen. De zenders Radio Tele Kin Malebo, Canal Kin 1 en 2 komen onder leiding van het ministerie van Informatie. Een van de omroepmaatschappijen zou eigendom zijn van rebellenleider Jean-Pierre Bemba. De andere firma zou in het bezit zijn van een oud-minister die de apparatuur met staatsgeld heeft gekocht. Volgens plaatselijke journalisten is de inbeslagname onderdeel van een campagne om de onafhankelijke media in het land monddood te maken. Vorige week verdwenen al tien particuliere radio- en tv-stations uit de lucht op last van de nieuwe minister van Informatie, Domonique Sakombi. Ook een aantal kranten wordt met sluiting bedreigd. (Reuters)

Avondtarief KPN vroeger
Het avondtarief op het vaste net van KPN Telecom gaat per 1 oktober om 19.00 uur in. Dat is één uur eerder dan nu. Het avondtarief geldt dan van 19.00 tot 24.00 uur. KPN verlaagt ook het standaardtarief voor bellen buiten de regio met 5,6 procent. Voor twintig buitenlandse bestemmingen gaan de tarieven eveneens omlaag.

TAS en C-factory samen
IT-dienstverlener Tas Groep en internetprovider C-factory gaan samen in elektronisch zakendoen. Vanaf 1 oktober moet een gezamenlijke onderneming hierin voorzien. De verwachting is dat de nieuwe onderneming binnen één jaar winstgevend zal zijn en eind 2001 circa 75 medewerkers telt. De joint venture specialiseert zich in de dienstverlening op het gebied van internet aan de automatiseringsafdelingen van grotere organisaties. Voor oplossingen op het gebied van het ontsluiten en koppelen van computersystemen aan het internet kunnen de toekomstige klanten er terecht.

Opnieuw bestuurder weg bij T-Online
Bij T-Online, de grootste internetaanbieder van Europa, vertrekt opnieuw een bestuurder. Moederconcern Deutsche Telekom maakte gisteren bekend dat Ralf Eck, hoofd marketing bij T-Online, per direct ontslag neemt. Volgens diverse media is Eck het slachtoffer geworden van een machtsstrijd met Deutsche Telekom. Telekom-topman Ron Sommer zou zijn greep op het beleid van T-Online willen vergroten door het hele bestuur te vervangen. Het telecomconcern ontkent dit en zegt dat Eck vertrekt "wegens persoonlijke redenen." Eind augustus stapte topman Wolfgang Keuntje al onverwacht op. Beleggers reageerden verontrust op het vertrek van de Eck. Het aandeel T-Online zakte op de beurs van Frankfurt 4 procent tot 24,55 euro. Dit is ruim 9 procent onder de emissiekoers van 27 euro in april en bijna 50 procent onder de hoogst genoteerde koers van 48 euro. (ANP, AFP)

MobilCom wil geld UMTS-veiling terug
Het Duitse telecombedrijf Mobilcom is naar de rechter gestapt om te klagen over de 8,37 miljard euro (18,4 miljard gulden) die het samen met zijn partner France Telecom heeft betaald bij de veiling van UMTS- frequenties half augustus. Mobilcom zegt de beslissing te hebben genomen "in het belang van zijn aandeelhouders" nadat experts de legaliteit van de veiling in twijfel hadden getrokken, aldus het bedrijf in een verklaring. De veilingsprocedure zou ook niet conform de regelgeving van de Europese Unie zijn gebeurd. Of en wanneer de rechter de klacht in behandeling neemt, is niet bekend. (AFP)

Italiaanse journalisten in staking
De journalisten van de Italiaanse kranten en persbureaus staken vandaag en morgen. De actie begon vanochtend om zeven uur, meldde de Italiaanse Federatie van Journalisten. Met de staking protesteren de journalisten tegen het uitblijven van een nieuwe CAO. De vorige CAO liep eind september 1999 af en na een jaar hebben de onderhandelingen met de uitgevers over nieuwe collectieve arbeidsvoorwaarden nog niets opgeleverd. (AFP)

Softwarepolitie komt
De Business Software Alliance (BSA), een samenwerkingsverband van door Microsoft aangevoerde fabrikanten van computerprogrammatuur, gaat komende week invallen doen bij verdachte bedrijven. Dat heeft de organisatie aangekondigd. De BSA maakte vorige maand bekend bijna duizend tips te hebben gekregen over illegaal softwaregebruik. Nu gaat zij over tot actie. In haar nieuwe offensief richt de 'softwarepolitie' zich vooral op het midden- en kleinbedrijf. Volgens BSA heeft bijna de helft (44 procent) van de software die door bedrijven wordt gebruikt een illegale herkomst. Dat levert Nederland een prominente plaats op in de wereldtoptien van illegale softwaregebruikers, aldus BSA. (ANP)

Wachtlijst stroom voor internetfirma's
Het aantal internetbedrijven dat zich in Amsterdam wil vestigen is zo groot, dat het elektriciteitsnet te beperkt is. Daarom staan bedrijven die een computercentrum willen openen op een wachtlijst van minstens een half jaar. Volgens stroomleverancier Nuon zou het elektriciteitsverbruik van de hoofdstad (600 megawatt) verdubbelen als alle aanvragen die er nu liggen, zouden worden ingewilligd. Dat kunnen de kabels niet aan. De Nuon gaat daarom het zogeheten middenspanningsnetwerk uitbreiden, vooral in West en Zuidoost Amsterdam en op Schiphol. Onduidelijk is hoe lang dat gaat duren. (ANP)

Angst voor fraude bij internetaankoop
Meer dan de helft van de Nederlanders (59 procent) koopt geen producten of diensten via internet. Zij zijn bang voor fraude bij de betaling. Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Nipo blijkt dat van de internetters die het afgelopen jaar nog niets via internet hebben gekocht 40 procent dat wel zou doen als een creditcardmaatschappij eventuele fraude volledig dekt. Overigens denkt 40 procent zelf geheel of gedeeltelijk aansprakelijk te zijn als er op oneigenlijke wijze gebruik wordt gemaakt van creditcardbetaling. (ANP)


Wat je linksboven op de voorpagina van Retecool.com ziet is weliswaar ranzig, de rest is - om met de terminologie van de maker te spreken - retecool. En dus vet, het trapt kont man! Op deze weblog worden sites besproken. Er zijn drie categorieën: extreem zuigende sites, sites die te doen zijn, maar geen kont trappen en retecoole-sites. Erg mooi uiterlijk, grappig opgeschreven. Let gewoon niet op dat plaatje.
(www.retecool.com)

NRC Webpagina's
22 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad