U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rechter bezorgt Microsoft koersval
Beleggers hebben Microsoft gisteren massaal laten vallen nadat een Amerikaanse rechter bepaalde dat het softwarebedrijf het monopolie rond zijn besturingsprogramma Windows heeft misbruikt.

Microsofts monopolie
De winnaar pakt alles. Deze versleten wijsheid uit de sportwereld is ook van toepassing op de moderne economie. Het bedrijf dat er in slaagt om een nieuwe technologische standaard te ontwikkelen en deze weet op te leggen aan de markt, heeft de slag met zijn concurrenten gewonnen. Als een bepaald besturingssysteem voor computers de standaard wordt, dan moeten andere producenten zich daar naar schikken en is het vrijwel onmogelijk voor buitenstaanders om deze machtspositie te doorbreken.

Nasdaq lijdt onder Microsoft-kwestie
Vooruitlopend op de uitspraak in de mededingingszaak tegen softwaremaker Microsoft daalde de Nasdaq gisteren met 349 punten, ofwel met 7,6 procent.

Microsoft gebaat bij tijdrekken
Het proces tegen Microsoft is nog lang niet ten einde. Het bedrijf kan tijdrekken door in beroep te gaan. En tijdrekken loont.

Borland, Wordperfect, Lotus - wie kent ze nog?
De 'slachtoffers' en concurrenten van Microsoft hebben lang moeten wachten op gerechtigheid. Sommige bedrijven zijn inmiddels naar de achtergrond verdwenen, andere beleefden gisteren hun finest hour.

ABN Amro wil zekerheid na WOL-debacle
Na het debacle rond World Online neemt Internet-investeerder Newconomy op aandringen van ABN Amro geen enkel risico bij de komende beursgang. Iets minder dan de helft van de bijna vijf miljoen nieuw uit te geven aandelen is al voor de beursgang op 12 april bij twee grote beleggers ondergebracht.

Brinks verweer schept vooral onduidelijkheid
De omwegen die Nina Brink heeft bewandeld om de vruchten van de beursgang van World Online te plukken blijven vragen oproepen. De commissarissen hebben een kans gemist om orde op zaken te stellen.

D66-Kamerleden chatten dapper mee
Kamerleden van D66 debatteerden gisteravond via Internet over de invloed van dit medium op de politiek.

KPNQwest en IBM in zakelijk Internet
Kabel- en telecombedrijf KPNQwest en computerfabrikant IBM sluiten een alliantie die technische ondersteuning van zakelijke Internetdiensten gaat aanbieden. Het gaat om een samenwerkingsverband van tien jaar.

Financieel televisienet op Internet
Finance TV, een financieel-economisch televisiestation dat uitzendt via Internet, is vanmorgen gestart. Dat heeft het station op een 'virtuele persconferentie' op zijn website (www.financetelevision.nl) bekendgemaakt.

Huishouden zoekt via net superhulp
Op zoek naar zo'n schaarse hulp in de huishouding? Internet helpt. Op www.superhulp.nl. komen sinds kort huishoudsters en huishoudens bij elkaar. 'Om ieders leven een beetje te veraangenamen', zegt sponsen- en zemenfabrikant Spontex, die de site bij het begin van de lente in de lucht bracht. En voor de naamsbekendheid natuurlijk.

1943
Door de jaren heen prijkt het krat met Dommelsch-bier op de bagagedrager. Het spotje laat er - kunstmatig verouderde - filmbeelden van zien, en het jaartal staat er steeds onder: er fietst iemand uit 1910 over de pittoreske keien voorbij, dan iemand uit 1930, daarna een man uit 1943, vervolgens een hippie in gebleekte kleuren uit 1970 en tenslotte een persoon uit 2000 met het nieuwe krat. Kijk eens hoe lang er al Dommelsch wordt gedronken, zegt de brouwer, en voortaan hebben we een nieuw krat.

Energieveiling op Internet
Het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Europa kan nog voor deze zomer voordelig stroom kopen via de energieveiling Buyingpower. Deze marktplaats op Internet biedt kleine stroomverbruikers de mogelijkheid door bundeling van de vraag tot een scherpe prijs te komen. Het nieuwe concern Buyingpower opereert vanuit Londen in samenwerking met e- commercebedrijf Ariba. Een woordvoerder van MKB Nederland reageerde vanmorgen enthousiast op de plannen. MKB Nederland heeft al vaker geklaagd dat het voordeel van de liberalisering tot nog toe slechts opgaat voor de grootverbruikers, die nu al kunnen kiezen waar zij hun stroom aanschaffen. (ANP)

LCI koopt muziekwebsite
Het beursgenoteerde technologiebedrijf LCI heeft een opkomende muziekuitgever-op-Internet gekocht. Het is volledig eigenaar geworden van het Amsterdamse themusicchannel, dat onbekend muziektalent opspoort en via Internet uitgeeft. LCI verwacht veel van muziekdoorgifte via het net. In het jaar 2004 wordt de wereldwijde omzet van muziek via Internet geschat op 3,3 miljard dollar. West-Europa is daarbij goed voor 1 miljard dollar. (Redactie economie)


Onderzoekers die werken met de Hubble ruimtetelescoop maakten gezamenlijk een website om de rariteiten van de "kosmische dierentuin" aan het grote publiek te tonen. De website biedt prachtige foto's van sterren, planeten en melkwegen. Bezoekers zijn niet alleen passieve toeschouwers. Ze kunnen tot 6 juni via de site bepalen welke buitenaardse verschijnselen in de toekomst met de Hubble bekeken moeten worden.
(heritage.stsci.edu)

NRC Webpagina's
4 APRIL 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)