U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

"Ik had dit liever niet gezien"
De beursintroductie van World Online is uitgelopen op een koude douche voor de nieuwe aandeelhouders. Hebben de banken hun huiswerk goed gemaakt? Moeten beleggers beter beschermd worden? Vijf vragen voor beursdirecteur Möller.

Brink houdt belang WOL vast
Bestuursvoorzitter Nina Brink van World Online heeft nog altijd een belang van 2,60 procent in World Online. Dat heeft financieel bestuurder R. Huisman van World Online vanmorgen gezegd.

Kleine pakketjes met veel haast
Door het gemak van Internet bestellen mensen en bedrijven niet meer, maar wel vaker. Het is juist een van oudsher 'log' bedrijf dat hier het meest van profiteert: de koerier. De opbrengsten uit e-commerce laten wel nog even op zich wachten.

Reed Elsevier koopt uitgever VS
Cahners, de Amerikaanse vakbladenuitgever van Reed Elsevier, neemt voor 299,5 miljoen dollar (680 miljoen gulden) in contanten de Amerikaanse uitgever CMD over. CMD zette vorig jaar 126 miljoen dollar om in papieren en elektronische vakbladen op het terrein van bouw en constructie.

Geen BTW op digitale informatie
Minister Zalm (Financiën) ziet noodgedwongen af van een belasting op digitale informatie die van Internet wordt betrokken. Volgens Zalm is het niet doenlijk de gewenste 17,5 procent BTW op dergelijke producten te heffen, omdat controle op de levering van digitale informatie welhaast onmogelijk is.

Greenaway's stokpaardjes
Die met het hondje dat in de knuppel van de sluisbrug een rood balletje ziet om mee te spelen, dat vindt Peter Greenaway wel een aardige commercial - al was het maar om de sophistication die eruit spreekt: twee afzonderlijke verhaallijntjes komen samen in één apotheose.

Qwest en IBM in Internetalliantie
Telecombedrijf Qwest, partner van KPN in de kabelaar KPNQwest, en computerconcern IBM hebben een strategische alliantie gesloten. Samen gaan ze centra oprichten die ruimte bieden aan bedrijven voor zakendoen via Internet. De centra bieden de hardware, software en de netwerken aan die nodig zijn voor de webhandel. Ze is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. IBM en Qwest verwachten dat de alliantie 5 miljard dollar (11,4 miljard gulden) zal omzetten. Het 'web hosting', zoals de dienstverlening ook wel wordt genoemd, geschiedt via de breedbandkabels van Qwest. De centra komen vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te staan, zo'n 42 in getal over drie jaar. De eerste vier zijn later dit jaar al gereed.

Wegener wil half miljard ophalen op beurs
Uitgever Wegener gaat voor ruim een half miljard gulden een beursemissie doen om de voorgenomen overnames van onder meer de regionale dagbladen van VNU te betalen. Wegener wil maximaal 285 miljoen euro (627 miljoen gulden) ophalen via aandelen en converteerbare obligaties, leningen die later worden omgezet in aandelen. Daarnaast wil Wegener voor 45 miljoen euro aan cumulatief preferente aandelen uitgeven. Mocht het aantal inschrijvingen zeer hoog zijn, dan kunnen extra aandelen (15 procent meer) en obligaties (10 procent) worden uitgegeven. De inschrijving op de emissie, die door ABN Amro wordt begeleid, begint op 10 april.

Moslims kunnen beleggen op Internet
Moslims die hun geld volgens de regels van de islam willen investeren, kunnen terecht bij een nieuwe financiële Internetdienst: IslamiQ.com. De dienstverlening van IslamiQ.com moet aan islamitische regels voldoen. Rente en speculatie zijn verboden, net als investeringen in bijvoorbeeld gokken, alcohol, de productie van varkensvlees en 'gewone' banken (die met rente werken). IslamiQ.com is onder meer een initiatief van de Nederlander Peter Farid Faisal, die een belang van 15,5 procent heeft. Het Internetbedrijf wil volgend jaar in Engeland of de Verenigde Staten naar de beurs. IslamiQ.com heeft eerder een bedrag van 6 miljoen dollar (13,6 miljoen gulden) binnengehaald van zowel westerse beleggers als The International Investor in Koeweit en de Dallah Al Baraka Groep in Jeddah. Het Internetbedrijf wil nu 50 miljoen dollar bij elkaar krijgen.


Wie geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in Rusland en Oost- Europa, doet er goed aan de site Russia Today eens te bekijken. De site brengt het laatste politieke en economische nieuws, in samenwerking met onder meer de Financial Times, en informatie als de koers van de roebel en het weer in Moskou. In de chat- omgeving zijn levendige discussies over Tsjetsjenië en Poetin aan de gang en kunnen bezoekers vragen stellen.
(www.russiatoday.com)

NRC Webpagina's
28 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)