U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Jonge generatie politici moet de partij vernieuwen

De stoelendans in CDU is begonnen


Bij de top van de Duitse CDU staat een nieuwe generatie politici klaar om de erfenis van Helmut Kohl achter zich te laten en het roer over te nemen. Wie zal Wolfgang Schäuble opvolgen als hij zijn functies heeft neergelegd?

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 16 FEBR. Wist CDU-partijsecretaris Angela Merkel meer toen ze vorige week zei, dat na de Kohl-affaire in de CDU "niets meer zo zal zijn als het was".

De dramatische ontwikkelingen in de Kohl-affaire volgen elkaar in zo'n snel tempo op en de onthullingen worden dermate bizar, dat de stemming in de partij explosief is. De hevige machtsstrijd van rivaliserende facties in de CDU wordt met alle middelen uitgedragen. Gisteren kookte de pot van briesende partijleden over en brak in de CDU/CSU-fractie openlijke rebellie uit tegen Wolfgang Schäuble, voorzitter van partij en fractie. Volgens tal van fractieleden is de situatie in de partij "onhoudbaar" geworden.

De partijleider heeft als crisismanager gefaald, menen vooral de afgevaardigden uit Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein, waar moeilijke verkiezingen voor de deur staan. Maar ook parlementariërs uit de afdeling Rijnland-Palts, Kohls Heimat, en het Saarland weerspraken niet langer dat de partijleider het veld moet ruimen. Niemand begrijpt meer dat Schäuble het " zover heeft laten komen", viel in de fractie te beluisteren.

De parlementariërs waren gisteren vooral geladen omdat ze na verblijf in hun kieskringen hadden gemerkt hoe vertwijfeld de basis van de CDU inmiddels is over de eigen partij. Het wordt onbegrijpelijk genoemd dat bij uitstek twee politici als Roland Koch en Wolfgang Schäuble, die 'schoon schip' wilden maken met de erfenis van Kohl, steeds verder vastlopen in de zwart-geldaffaire. Minister-president Koch van Hessen heeft gelogen over het financiële jaarverslag van zijn partij-afdeling en weigert consequenties te trekken uit zijn "stommiteit".

Ook de kiezers keren zich teleurgesteld en verbitterd af van de wankelmoedige CDU, wijzen de voor de partij bedroevende cijfers uit bij de komende verkiezingen in Sleeswijk-Holstein (27 februari) en Noordrijn-Westfalen (14 mei). Twintig afgevaardigden hebben zich aaneengesloten en Schäuble een brief geschreven waarin ze erop aandringen, dat snel personele consequenties worden getrokken uit de zwart-geld-affaire. Het is de hoogste tijd dat de partij eindelijk eens oppositie gaat voeren, menen de parlementariërs.

Lang zal dat niet meer duren. Zelfs oud-minister en vice-voorzitter Volker Rühe, die hem lang gesteund heeft, verklaarde dat de CDU dringend een signaal van een 'nieuwe start' moet afgeven. Dat komt neer op een volledig nieuwe onbelaste partijtop, die het post-Kohltijdperk gezicht moet geven. Dinsdag al wordt een nieuw fractiebestuur gekozen in de hoop dat dit de verkiezingen in Sleeswijk-Holstein nog zal beïnvloeden. Vice-voorzitter Friedrich Merz wordt getipt als meest kansrijke opvolger als fractiechef. Op het voorzitterschap van de CDU zelf azen meer kandidaten. Tal van personen zijn in principe uitgerust voor de post zoals Rühe, oud-minister Jürgen Rüttgers uit Noordrijn-Westfalen, Koch, de jonge partijleider Christian Wulff uit Nedersaksen, minister-president Bernhard Vogel van Thüringen of partijsecretaris Angela Merkel.

En dan zweeft nog de geest van de Beierse premier Edmund Stoiber boven de partij die aast op het kanselierschap.

Maar hoeveel van deze potentiële kandidaten symboliseren werkelijk een verfrissend nieuw begin? Rühe en Rüttgers gelden als oud- ministers in Kohls kabinet als 'besmet' door het verrotte 'systeem'. Koch, die als veelbelovende politieke ster begon, heeft gejokt en is belast. Wulff, die de laatste deelstaatverkiezingen van Gerhard Schröder in Nedersaksen verloor, geldt als te onervaren. Vogel is weliswaar een routinier, maar een jeugdige frisse start kan de grijzende politicus van 66 jaar niet waarmaken. Veel lijkt te spreken voor de onafhankelijke Merkel, die de laatste maanden daadkrachtig is opgetreden. Of de partij het op het congres in april aandurft een vrouw te kiezen en nog wel een 'Ossie moet blijken. Het zou in ieder geval van moed getuigen én een nieuw tijdperk voor de CDU inluiden.

Hoofdrolspelers in de stoelendans in de top van de CDU:

  • Angela Merkel (45), partijsecretaris CDU: vernieuwer, onbelast, maar Ossie
  • Wolfgang Schäuble (56), fractieleider/voorzitter: kroonprins Kohl, zwak leider
  • Christian Wulff (38), partijchef in Nedersaksen: veelbelovend, nog te onervaren
  • Roland Koch (41), minister-president Hessen: politieke ster is in opspraak
  • Bernhard Vogel (66), minister-president Thüringen: routinier van de oude stempel
  • Jürgen Rüttgers (49), partijchef in Noordrijn-Westfalen: whizzkidd maar Kohliaan
  • Edmund Stoiber (58), minister-president Beieren: intelligent, maar CSU-er
  • Volker Rühe (57), lijsttrekker Sleeswijk-Holstijn: vechter maar Kohliaan


    Zie ook:

    CDU voorlopig beboet met 41 miljoen mark (11 februari 2000)
    Rol CDU in Hessen in opspraak (11 februari 2000)
    Onderzoek CDU naar donaties stokt (5 februari 2000)
    Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
    'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
    'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
    Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
    Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
    Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
    CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
    Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
    Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
    Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
    Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
    Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
    Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
    Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
    Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

  • NRC Webpagina's
    16 FEBRUARI 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)