U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Goede resultaten AOL, Apple en IBM

Door onze correspondent
NEW YORK, 20 JAN. Internetbedrijf America Online, verwikkeld in een megafusie met mediaconcern TimeWarner, heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar de nettowinst verdrievoudigd van 86 tot 224 miljoen dollar (488 miljoen gulden).

De omzet kwam in dezelfde periode uit op 1,6 miljard dollar (3,5 miljard gulden). De kwartaalcijfers van AOL, dat zijn inkomsten haalt uit abonneegelden, advertenties en elektronisch shoppen, waren beter dan beleggers en analisten hadden verwacht. Hetzelfde gold voor de resultaten die de automatiseringsbedrijven IBM en Apple gisteren presenteerden. Na eerder bekendgemaakte cijfers van Motorola, Microsoft en Intel is nu de toon gezet voor hoe de belangrijkste technologiefondsen in het vierde kwartaal van 1999 hebben gepresteerd. Duidelijk is nu dat de bedrijven in de sector allemaal iets boven verwachting moeten presteren, anders wordt hun aandeel afgestraft. Microsoft merkte dat gisteren: het aandeel daalde 7 dollar, ongeveer 6 procent, na bekendmaking van goede, maar niet denderende resultaten.

Apple zag zijn omzet in zijn eerste kwartaal met 37 procent stijgen tot 2,24 miljard dollar (4,9 miljard gulden). De nettowinst klom van 152 miljoen naar 183 miljoen dollar (399 miljoen gulden). Apple verwacht dat de groei zich dit kwartaal voortzet. Steve Jobs, mede-oprichter van Apple en tweeëneenhalf jaar lang interim-voorzitter, is sinds vorige week de officiële topman. Gisteren werd bekend dat hij daarvoor wordt beloond met een pakket opties om 10 miljoen aandelen te kopen. Ook krijgt hij een privé-vliegtuig van de zaak.

IBM had een iets lagere omzet en iets lagere winst dan vorig jaar in zijn vierde kwartaal. Het bedrijf had te kampen met klanten die terughoudend investeerden uit angst voor millenniumproblemen. IBM waarschuwde daarom al tweemaal voor tegenvallende resultaten, die gisteren toch bleken mee te vallen. De nettowinst is gedaald van 2,3 tot 2,1 miljard dollar (4,6 miljard gulden). De omzet kwam 4 procent lager uit, op 24,2 miljard dollar (52,7 miljard gulden).

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)