U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Omroepwet in Kamer:

TV-makers krijgen meer zeggenschap

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 JAN. Staatssecretaris Van der Ploeg wil de positie van programmamakers bij de publieke omroepen in zijn herzieningsplan voor het omroepbestel versterken.

Dat zei hij vanmorgen in de Tweede Kamer bij de behandeling van de Concessiewet. Van der Ploeg steunt het voorstel van zijn partijgenote, PvdA-mediawoordvoerster Marjet van Zuijlen, om per televisienet een netstatuut in te voeren dat de onderlinge verhouding tussen de netcoördinator en de netredacties regelt. "Als dat de onrust bij de omroepen kan wegnemen, vind ik dat een goede zaak", aldus de staatssecretaris van cultuur. De omroepverenigingen, de VARA voorop, zijn bang dat de netcoördinator te veel invloed krijgt, ten koste van de omroepen.

De netcoördinator, die in dienst is van de raad van bestuur van de NOS en in het nieuwe bestel de programmaschema's opstelt, wordt verantwoordelijk voor de profilering van de drie netten. Die krijgen ieder een strak, herkenbaar profiel. In de netredacties zitten afgevaardigden van de omroepverenigingen. De manier waarop die twee samenwerken is in de wet niet geregeld. "Dat zou heel goed in zo'n netstatuut kunnen", aldus Van der Ploeg.

Het voorstel van Van Zuijlen (PvdA) om omroepverenigingen geen vijf maar tien jaar toestemming te geven om in het publieke bestel te mogen blijven uitzenden, om zo de omroepen meer zekerheid over hun toekomst te geven, krijgt geen steun van Van der Ploeg. Wel heeft hij toegezegd dat de publieke omroep als geheel een concessie voor tien jaar krijgt. Hij garandeert voor die periode de handhaving van ten minste drie publieke televisienetten en vijf radiozenders. Individuele omroepverenigingen krijgen alleen een zendtijdtoewijzing voor vijf jaar, zoals ook in het regeerakkoord staat. Van der Ploeg: "Na vijf jaar wordt bekeken welke omroepen in het bestel kunnen blijven en wie er uit moeten. " Om in het bestel te mogen blijven, moet een omroep in het nieuwe bestel minimaal 300.000 leden hebben (nu nog 450.000). Het aantal leden dat de aspirant-omroep BNN moet hebben om in het bestel te mogen blijven, wordt wat Van der Ploeg betreft verlaagd van 150.000 tot 120.000. De coalitiefracties willen die grens verlagen naar 100.000. Van der Ploeg is er geen voorstander van - "BNN is al heel soepel behandeld" - maar hij legt zich bij een Kamermeerderheid voor dit voorstel neer.

De staatssecretaris voelt er niets voor om in het netstatuut ook de journalistieke onafhankelijkheid van de programmamakers te regelen, zoals onder meer GroenLinks voorstaat.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)