U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Homepage van de Russische regering

Caucasian Club


Russische leger dreigt met crisis


MOSKOU, 5 NOV. De Russische opperbevelhebber, generaal Anatoli Kvasjnin, zal aftreden als de politieke leiding in Moskou een dialoog aangaat met de Tsjetsjeense leiders.

Dat heeft Kvasjnin, voorzitter van de verenigde chefs van staven, tegen president Jeltsin gezegd, volgens een artikel in het blad Moskovski Komsomolets. Het dreigement wordt gezien als een waarschuwing aan premier Poetin en Jeltsin om niet te zwichten voor buitenlandse kritiek op het Russische beleid in Tsjetsjenië.

Volgens de krant wil niet alleen Kvasjnin aftreden als de politici met de Tsjetsjeense leiders gaan praten, maar zal ook "een hele lijst generaals" die bij de oorlog in Tsjetsjenië zijn betrokken, opstappen. De generaals maken zich volgens de krant zorgen over de mogelijkheid van een dialoog na de terugkeer, woensdag, van president Jeltsin in Moskou. Jeltsin onderbrak zijn vakantie in Sotsji aan de Zwarte Zee en voerde in Moskou overleg met Poetin. Volgens de Moskovski Komsomolets hebben twee van Jeltsins medewerkers, de chef van de presidentiële staf Vladimir Volosjin en zijn plaatsvervanger Sergej Prichodko, zich tot de legerleiding gericht met de melding dat de generaals zich, gezien "de ongerustheid over het negatieve imago van Rusland in het Westen", moeten voorbereiden op "eventuele onderhandelingen" tussen het Kremlin en de Tsjetsjeense president Maschadov. Kvasjnin had Jeltsin opgebeld om opheldering te krijgen, dreigend met aftreden. Jeltsin zou, "getroffen door de rebellie van de militairen", hebben verzekerd dat het ging om een initiatief dat niet van hem was uitgegaan.

Woensdag al waarschuwde een van de Russische generaals in Tsjetsjenië, Vladimir Sjamanov, tegen een dialoog. Volgens het blad Nezavissimaja Gazeta dreigde hij toen al met het collectieve aftreden van de generaals als de dialoog er komt. Een "interventie van de politici in de militaire operaties" zou "een klap in het gezicht" van het leger zijn.

Premier Poetin heeft tot nu toe elk overleg met Maschadov publiekelijk afgewezen met het argument dat deze zich met "de bandieten" heeft ingelaten die Rusland in Tsjetsjenië zegt te bestrijden. (AFP)


Zie ook:

'De piloot zag ons - en schoot' (4 november 1999) 'Ik ben net zo'n hoer als jullie (1 november 1999) Tsjetsjenen tijdens vlucht beschoten (30 oktober 1999)
Leger geeft aanval markt Grozny toe (23 oktober 1999)
Bloedbad Grozny door raketaanval (22 oktober 1999)
Alleen kozakken zijn blij (11 oktober 1999)
Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt (5 oktober 1999)
Rusland begint invasie Tsjetsjenië (2 oktober 1999)
Rusland dreigt Tsjetsjenië met grondoorlog (27 september 1999)

NRC Webpagina's
5 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)