U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Virtueel netwerk voor beroepsonderwijs
Geen grote kantoorgebouwen, geen glimmende machines, geen honderden personeelsleden. Met twee collega's en een handvol laptops huist directeur J. Meijer van technocentrum De Vallei in twee kleine kamertjes van het gebouw van de Onderwijsgroep A12, een school voor onder meer middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Het technocentrum is, anders dan de naam doet vermoeden, een virtueel netwerk tussen scholen voor middelbaar en hoger beroepsonderwijs, universiteiten, bedrijven en gemeenten.

Conflict: geen Franse kranten in Nederland
Nederlandse abonnees van een aantal Franse bladen ontvangen sinds 1 november hun krant of tijdschrift niet meer. De bladen zijn ook niet in de kiosken verkrijgbaar. Het gaat om de kranten Le Monde, Le Figaro en Libération en de weekbladen L'Express en Le Nouvel Observateur.

Digitale charme
Toen Sony onlangs hun eerste entertainment-robot, het hondje Aibo, aan de verzamelde Europese pers voorstelde, ging dat vergezeld van twee opmerkelijke mededelingen.

België krijgt Metro
België krijgt zijn eigen Metro. Belgische uitgevers willen onder die naam een gratis dagblad verspreiden onder gebruikers van het openbaar vervoer. Metro vergt 300 tot 400 miljoen frank (16,5 à 22 miljoen gulden) aan investeringen. De Regionale Uitgeversgroep (RUG), de mediagroep Roularta en de Franstalige persgroep Rossel willen daarmee de Zweedse Modern Times Group (MTG) aftroeven, die in Zweden en Nederland actief is.

Nasdaq wil Europese beurs creëren
De Amerikaanse elektronische effectenbeurs Nasdaq richt in het laatste kwartaal van volgend jaar een Europese beurs op die haar basis krijgt in Londen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet naar de vorming van een wereldomspannende elektronische aandelenmarkt.Het moederbedrijf van de Nasdaq, de National Association of Securities Dealers, maakte vandaag bekend bij het initatief samen te werken met drie investeerders. Dat zijn het Japanse bedrijf Softbank, het mediaconcern News Corporation van Rupert Murdoch en het Franse concern Vivendi. Met Softbank werkt de Nasdaq al samen bij de vorming van een soortgelijke beurs in Japan.

Winst Disney staat onder druk
De nettowinst van amusementsconcern Walt Disney Corporation is in de laatste drie maanden van het op 30 september afgelopen boekjaar met 37 procent teruggelopen naar 85 miljoen dollar. De winst werd gedrukt door eenmalige reorganisatiekosten. Zonder deze last zou de winst van Disney zijn uitgekomen op 212 miljoen dollar. Over het hele jaar maakte Disney een winst van 1,3 miljard dollar op een omzet van 23,4 miljard. Echter niet alleen de reorganisatiekosten hebben de winst van het concern gedrukt. De verkoop van Disney-producten is sterk teruggelopen, terwijl ook de verkoop van videofilms achterbleef bij vorig jaar. Alleen de omzet van de themaparken maakte het afgelopen jaar een groei door. De omzet steeg met 10 procent naar 6,1 miljard dollar. Vorige week maakte Disney bekend ook in Hongkong een themapark te gaan bouwen.

Wegener Arcade koopt Belgische uitgever
Uitgeversmaatschappij Wegener Arcade heeft de Belgische uitgeverij Unijep overgenomen. Unijep geeft informatiegidsen voor gemeenten uit, vooral voor de Waalse markt en daarnaast ziekenhuisgidsen en andere informatiebulletins. Wegener Arcade is via dochter Wegener NV in België marktleider in de uitgave van informatiegidsen in Vlaanderen.


'Off with her head', schreeuwen de voorstanders van een Australische republiek. Morgen kiest de bevolking van Australië tussen een gekozen president en een monarchie. Besluit men tot het laatste dan zal Koningin Elizabeth staatshoofd blijven. Via de site van de Australian Electoral Committee (202.139.94.102) is live het verloop van de stemming te volgen. Op de site Which way? komen beide partijen aan bod.

(www.referendum99.gov.au)

NRC Webpagina's
5 NOVEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)