NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

Officiële site van de UEFA-Cup

Officiële site van Hapoel Haifa

Publiek keert zich tegen zwak Ajax

Door onze redacteur KOEN GREVEN
AMSTERDAM, 5 NOV. De Deense scheidsrechter Fisker fluit af in de Arena. Ajax heeft Hapoel Haifa uitgeschakeld in tweede ronde van de UEFA-Cup. Maar doelman Awat van Hapoel steekt juichend de handen omhoog. De spaarzame Israelische supporters wapperen met hun vlaggen en zingen, maar hun gezang is niet te horen. Veertigduizend Ajax-aanhangers belonen Ajax met een striemend fluitconcert en overstemmen het Israelische gezang.

De wedstrijd tussen Ajax en de Israelische kampioen Hapoel Haifa was nooit een wedstrijd. Negentig minuten lang 'wil niet' tegen 'kan niet'. De Ajacieden die twee weken geleden in Israel al met 3-0 hadden gewonnen, namen gisteren massaal een baaldag op. De Israeliers wilden wel, maar konden het karwei niet afmaken. Een zestal opgelegde kansen, inclusief een penalty, was niet aan de spelers van Hapoel besteed.

Dat Ajax maling had aan de toeschouwers in de Arena werd na een paar minuten in de eerste helft al duidelijk. Volkomen lusteloos speelden de Ajacieden de bal rond op het middenveld. Met een minimale inspanning wilde Ajax, dat door een elftal blessures met een veredeld B-team speelde, een maximaal resultaat bereiken. Dat de wèl fitte publiekslieveling Brian Laudrup door Wouters aan de kant werd gehouden, was veelzeggend.

Maar Ajax verloor gisteren meer dan het won. In de 24ste minuut werd de Roemeense verdediger Chivu met een rode kaart van het veld gestuurd nadat hij Turjeman in het strafschopgebied onderuit had getrokken. Rosso schoot uit de toegekende strafschop tegen de paal. Het was de enige keer van de avond dat het publiek kon juichen. Het spel van Ajax, dat meer dan uur met tien man verder moest, werd vervolgens nog slaapverwekkender.

Volgens Ajax' coach Jan Wouters kon Ajax na de rode kaart van Chivu "geen druk meer zetten". "We speelden nu met een verdediging met een gemiddelde leeftijd van negentien jaar. Hapoel kwam naar Amsterdam om de nederlaag zo klein mogelijk te houden. We hebben geluk gehad dat Hapoel niet een extra spits inzette, want dan hadden wij het nog heel moeilijk gehad", wist Wouters.

Terwijl het publiek in de Arena minutenlang 'Wij willen voetbal zien' scandeerde, begon Ajax na rust weer volkomen inspiratieloos aan de wedstrijd. De Amsterdammers kregen in de tweede helft welgeteld één kans. Wamberto schoot een paar minuten voor tijd tegen doelman Awat aan. De Ajax-supporters waren toen al op de hand van Hapoel. Het rondtikken van Hapoel Haifa werd begeleid met 'olé, olé'. Het in de Arena gebruikelijke gezang 'joden, joden' was dit keer bedoeld voor de echte joden uit Israel.

In de zestigste minuut had Ajax geluk dat het niet met negen man verder moest spelen. De doorgebroken Hapoel-verdediger Talker werd door Grim neergelegd. Maar de Deense arbiter trok dit keer geen rode kaart. Rosso benutte nu wèl de strafschop. Hapoel kreeg waarop het had gehoopt, maar waar het nooit rekening mee had gehouden. De Israeliërs schrokken zo van de 1-0 voorsprong dat ze zich aanpasten aan het lage tempo van Ajax.

Het laatste half uur begeleidde de aanhang het kinderlijke niveau van de UEFA-Cupwedstrijd met een passend 'slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap'. Op de noordtribune hadden honderden supporters allang geen oog meer voor de wedstrijd. Het vak vermaakte zich massaal met een opwindbare plastic vogel die onder luid gejuich rondjes fladderde in het stadion. Na negentig minuten verliet in dat deel van de Arena het publiek zingend het stadion: "Vogel bedankt, vogel bedankt."

Ondanks de uitschakeling was trainer Eli Gutman van Hapoel na afloop zeer tevreden. "We kwamen om te winnen en dat is gelukt. Dat we 4-0 zouden kunnen maken, hielden we voor onmogelijk. Achteraf is het gemakkelijk praten, want we hebben een strafschop gemist en daarnaast nog een aantal kansen. Onze tactiek was de juiste. In Haifa gaven we Ajax te veel ruimte. Nu niet meer en dat pakte goed uit. We hebben geleerd van Ajax en wij hopen dat Ajax de UEFA-Cup gaat winnen."

Man of the match Aron Winter - het had net zo goed de doelpaal kunnen zijn, want die stopte tenminste nog een penalty - had nauwelijks woorden voor de beschamende vertoning. Hij vatte in twee zinnen perfect de hele avond samen: "Dit was heel erg slecht. Dit was een wedstrijd om heel snel te vergeten."