U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Nooit zo highbrow

JAPKE-D. BOUMA
Over Ton van Royen hoeft niemand zich zorgen te maken, zegt Ton van Royen. Na het floppen van de dagelijkse actualiteitenrubriek Morgen gebeurt het bij Net5 leek de voormalige AT5 reporter even in een dipje geraakt. Bij AT5 had hij nog overwegend nieuwsreportages en politieke uitzendingen gedaan en bij Net5 was hij aangenomen voor 'een dagelijkse actualiteitenrubriek met klasse'. Maar na Morgen gebeurt het verdween Van Royen naar de krochten van de SBS6-programmering met Door het lint, een reportageprogramma waarin zuipende jongeren op hun zomervakantie met een camera gevolgd werden. In zijn tweede programma voor SBS6 Vreemde vogels, dat vanavond begint, waagt Van Royen zich in de wereld van de hardcore verslaafden, de freefighters, escortgirls en stuntmannen. Wat ging er mis? Is Ton van Royen afgegleden?

Wat er misging weet hij wel. De voorbereidingstijd voor Morgen gebeurt het was veel te kort en bovendien ontbrak de visie hoe dat programma er nou eigenlijk uit zou moeten zien, zegt Van Royen. "Maar het leek me leuk, zo'n nieuwe zender, dat vond ik destijds bij AT5 ook spannend. Ik vind zo'n gok een uitdaging, jammer dat die mislukte."

Over zijn vermeende afglijden van de serieuze journalistiek naar het sensationelere genre bij SBS6, wil hij korter zijn. Hij begrijpt die verhalen eigenlijk niet zo goed. Ten eerste was Door het Lint geen topless-programma, zegt hij, maar een programma over de belevenissen van jongeren op vakantie. " Ja, er liepen soms mensen topless in rond, maar dat kan gebeuren als het veertig graden is." En ten tweede doet hij tegenwoordig bij SBS6 niet veel anders dan hij deed in zijn tijd bij de lokale Amsterdamse omroep AT5. "Ik ben nooit zo'n highbrow-journalist geweest. Bij AT5 maakte ik ook programma's van de straat." Bovendien heeft hij er geen moeite mee te werken voor SBS6. "Niet dat ik hiervoor vaak naar SBS6 keek, maar dat ze tv willen maken voor de gewone man spreekt mij aan. Ze hebben weinig pretenties." Van Royen denkt minder zwart-wit dan zijn collega's uit de serieuze nieuwsjournalistiek die zenders als SBS6 'plat en sensationeel' noemen, zegt hij. "Tegenwoordig zie ik dat sensationele en platte overal terugkomen, ook bij Nova, ook bij Netwerk. Het willen scoren is daar net zo goed aanwezig als bij SBS6. Zo herinner ik mij het tweede kamerlid Van Baalen dat Netwerk helemaal heeft afgebrand en waarover vervolgens niets bewezen kon worden. Die man is helemaal kapot gemaakt. Wie bedrijft hier dan sensationele journalistiek: SBS6 of Netwerk?"

Tegenwoordig is hij in vaste dienst bij Cameo, de producent van o.a. Hart van Nederland. Hij maakt nu acht afleveringen van Vreemde vogels, daarna ziet hij wel weer wat de mogelijkheden zijn. Wel is afgesproken dat hij één van de 'gezichten' van SBS6 wordt. "Het moet natuurlijk wel in het format van SBS6 passen, maar verder mag ik mijn gang gaan. 'Mensen tv', zo noem ik het. Ik wil mensen voor het voetlicht halen waarover anderen heel gemakkelijk oordelen. Ik wil laten zien wat hen beweegt. Natuurlijk, ik laat vragen open. Maar ik wil wel degelijk iets aantonen."

Vreemde Vogels, SBS6, 19.00-19.30u.

NRC Webpagina's
5 NOVEMBER 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)