U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Toen was geluk heel gewoon
Het gaat over een oliedomme buschauffeur en een slinkse putjesschepper in de jaren vijftig; en is al vijf jaar mateloos populair op de Nederlandse televisie. "Op zondagavond kijken drie intellectuelen naar de VPRO, de rest van Nederland kijkt naar Toen was Geluk heel gewoon", wist Jules Deelder bij de 100ste aflevering van de KRO- comedy, begin dit jaar. Afgelopen maand werd de serie bij de Academy Awards uitgeroepen tot beste comedy. En aanstaande vrijdag loopt hij ernstig het risico de Televizierring te winnen.

Vrouw zoekt dochters via Amerikaanse tv
De Zandvoortse Monique Fasel heeft deze week via diverse Amerikaanse televisiestations haar ex-man Christopher opgeroepen hun kinderen Celine en Stephanie (13 en 10 jaar) bij haar terug te brengen. De meisjes wonen bij hun moeder in de Nederlandse badplaats. Hun Amerikaanse vader ontvoerde hen toen ze hem in de VS bezochten. De vader is de voogdij over de meisjes bij de scheiding kwijtgeraakt. De Nederlandse vrouw deed de emotionele oproep ten aanschouwe van miljoenen Amerikanen in overleg met de politie, die de vader niet kan traceren.

NVJ stelt looneis van ruim 4 procent
De vakbond voor journalisten NVJ gaat met een looneis van "een stukje boven de 4 procent" de aanstaande CAO-onderhandelingen in. Dat is een dik procent meer dan de maximaal 3 procent die de vakcentrale FNV in de strijd gooit. NVJ-voorzitter R. Abram zei dit gisteren in zijn jaarrede. Volgens Abram is er bij de media geld genoeg. Een looneis van net boven de 4 procent noemt hij daarom "heel reëel. De NVJ is jarenlang redelijk geweest." De eis wordt mede gestimuleerd door de forse stijging van de salarissen van topbestuurders. "Ook in de mediawereld, zolang het tegendeel niet is aangetoond." De FNV heeft aangedrongen op openbaarmaking van de verdiensten van topbestuurders. De werkgeversorganisatie VNO-NCW voelt daar vooralsnog niets voor.

Internetgebruikers
Scandinavië telt verhoudingsgewijs de meeste gebruikers van Internet. Recordhouders zijn de Finnen. Bijna een kwart van hen maakt geregeld gebruik van het medium, zo blijkt uit een peiling begin vorig jaar van de Amerikaanse Computer Industry Almanac. Naast Finland kennen nog tien landen een bevolking waarvan meer dan 10 procent regelmatig op Internet verkeert. Volgend jaar zullen dat naar schatting 25 landen zijn.

Het aantal Internetgebruikers groeit sterk. Lag hun totaal eind 1996 nog op 61 miljoen, in 1998 waren dat er 90 miljoen meer. Van de 150 miljoen Internetgebruikers woont de helft in de Verenigde Staten. Naar verwachting zal het mondiale cijfer in 2001 op 327 miljoen gebruikers liggen, en rond 2005 op 720 miljoen. De Internethausse treft ook Nederland, niet in de laatste plaats door de opkomst van 'gratis' Internet. Begin 1998 gebruikten iets minder dan anderhalf miljoen Nederlanders Internet, nu zijn het er bijna twee miljoen. De Computer Industry Almanac voorspelt dat Nederland eind 2000 ruim vijf miljoen Internetgebruikers telt.

EU akkoord joint venture Siemens/Fujitsu
De Europese Commissie stemt in met de joint venture van het Duitse conglomeraat Siemens en het Japanse computerbedrijf Fujitsu, op voorwaarde dat de twee hun greep op de markt voor computerschermen met financiële toepassingen verzwakken. De commissie zei gisteren dat Siemens zijn dochter Siemens Nixdorf Retail and Banking Systems moet afstoten wegens "aanzienlijke concurrentie" in die markt. Het hoofdkantoor van de joint venture, die Fujitsu Siemens Computers gaat heten, wordt gevestigd in Den Haag.

Media mogen Barcelona trainen
Louis van Gaal heeft in zijn voortdurende strijd met de Spaanse media een verrassende zet gedaan. De trainer van FC Barcelona heeft enkele sportjournalisten uitgenodigd hun voetbalkennis aan zijn spelersgroep over te brengen. Zo mogen op 6 oktober als assistent-trainers de training van Barcelona leiden. Ronald Koeman, de assistent van Van Gaal, is op die dag verhinderd.


Diergaarde Blijdorp heeft onder het motto 'slurfen op het net' in navolging van vele andere dierentuinen een website geopend. Daarop staan nieuwtjes over de diergaarde, een 'ontdekkingsreis' langs verschillende dieren en informatie voor bezoekers van de 'echte' zoo in Rotterdam. Kinderen die een werkstuk moeten maken voor school kunnen informatie en plaatjes downloaden. Ondanks de heldere navigatie maakt de site een enigszins onoverzichtelijke indruk doordat de ruimte op het beeldscherm niet volledig wordt benut. Bovendien is een plaatje van een tijger lang niet zo spannend als recht in de ogen van het echte dier kijken. (www.diergaardeblijdorp.nl)

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)