|
|
|
NIEUWSSELECTIE Rapport Cox
|
Spionerend China
Kortom, de indruk kan ontstaan dat de Chinezen een groot deel van hun strategische achterstand hebben weten in te lopen met behulp van op illegale wijze verkregen Ameri kaanse gegevens. Dat komt des te harder aan omdat de Amerikanen China zijn gaan zien als hun potentieel belang rijkste rivaal in de 21ste eeuw. Het is om die reden dat de re gering-Clinton haar politiek van constructive engagement heeft gelanceerd en heeft ingebonden op thema's als de men senrechten in China en China's militaire steun aan Amerika onwelgevallige regimes, zoals bijvoorbeeld dat van Iran. Door China steeds meer te integreren in het proces van glo balization zouden de scherpe kanten van de rivaliteit kunnen worden afgeslepen, was de leidende gedachte.
HET HOOGTEPUNT VAN het Amerikaanse engagement werd bereikt tijdens Clintons bezoek aan China vorig jaar. Op campussen en voor de televisie sprak de Amerikaanse president over de democratische verworvenheden in zijn land zonder al te kritische noten over de toestand in China zelf te plaatsen. De weg naar duurzame zonnige verhoudin gen leek open te liggen. Maar de rel over China's spionage heeft inmiddels de horizon verduisterd. Zozeer zelfs dat tij dens een recent bezoek van premier Rongji aan Amerika Clinton niet thuis gaf op China's verzoek om te worden toe gelaten tot de Wereldhandelsorganisatie. Ook op het gebied van de bilaterale handel zijn er wrijvingen. De geslotenheid van de Chinese markt bevalt de Amerikanen geenszins. Maar dat Chinese concessies in Washington zo hardhandig werden terzijdegeschoven, wijst erop dat de spionagekwes tie in de Amerikaans-Chinese betrekkingen een soort nucle aire winter heeft veroorzaakt. De NAVO-bommen op de Chi nese ambassade in Belgrado worden in Peking dan ook be schouwd als doelbewust afgeworpen.
DE VRAAG IS hoeveel ruimte de president na dit vernieti gende congressionele rapport nog overhoudt om zijn beleid van verdere opening naar China alsnog door te zetten. Chi na's officiële en verontwaardigde ontkenning van de be schuldigingen zal Clinton niet veel verder helpen. Spionage is een kwaad in de internationale relaties dat niet eenvoudig valt weg te nemen en waaraan veel landen zich op de een of andere manier bezondigen. Het loopt pas spaak als de spi onnen op heterdaad worden betrapt. Dat lijkt nu met de Chinezen het geval te zijn. Ook al zou achteraf de strategi sche schade van China's ondergrondse activiteiten blijken mee te vallen, de politieke schade aan de Amerikaans-Chi nese relatie en daarmee aan de verhoudingen in de wereld is al niet meer ongedaan te maken.
|
NRC Webpagina's
25 MEI 1999
( a d v e r t e n t i e s )
Domicilie,
|
Bovenkant pagina |