U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Veel schade door ernstige wateroverlast
GRONINGEN, 29 OKT. Op sommige plaatsen in Groningen was de situatie rond het middaguur door de wateroverlast ernstig, in Drenthe steeg het water rond het middaguur niet meer. De land- en tuinbouworganisaties in Noord- en Oost-Nederland schatten de schade door de wateroverlast op honderden miljoenen guldens.

ANC krijgt geen gelijk over rapport Waarheidscommissie
PRETORIA, 29 OKT. Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft vanmorgen het verzoek van het ANC verworpen om de publicatie tegen te houden van het eindverslag van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Het regerende Afrikaanse Nationaal Congres had grote bezwaren tegen passages waarin de voormalige verzetsbeweging van grove schendingen van de rechten van de mens wordt beschuldigd. De rechter in Kaapstad verklaarde de zaak niet-ontvankelijk.

Baan voert forse reorganisatie door
ROTTERDAM, 29 OKT. Baan Company gaat ingrijpend reorganiseren. Het softwarebedrijf wil de komende twee maanden duizend tot twaalfhonderd van de omstreeks zesduizend werknemers ontslaan. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

Rechter: arrestatie Pinochet onwettig
De in Londen gearresteerde Chileense ex-dictator Augusto Pinochet heeft zijn gevecht met de Britse justitie om uitlevering aan Spanje te voorkomen voorlopig gewonnen. Het Britse Hooggerechtshof oordeelde gisteren dat twee door Spanje ingediende arrestatieverzoeken tegen hem onwettig zijn, omdat Pinochet als voormalig staatshoofd in het Verenigd Koninkrijk immuniteit geniet en omdat de misdaden waarvoor Spanje hem wil vervolgen volgens het Britse recht geen grond zijn voor uitlevering.

Netelenbos keurt gebruiksplan Schiphol goed
DEN HAAG, 29 OKT. Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) heeft het gebruiksplan van Schiphol voor volgend jaar goedgekeurd en op voorhand ingestemd met het gedogen van overschrijdingen van de geluidsnormen. Wel heeft ze de voorwaarde gesteld dat maximaal 12.000 woningen bij de luchthaven ernstige hinder mogen ondervinden van het vlieglawaai.

Jelisic bekent moorden Bosnië
DEN HAAG, 29 OKT. De Bosnische Serviër Goran Jelisic heeft vanochtend voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië in Den Haag erkend schuldig te zijn aan de moord op ten minste twaalf Bosnische moslims en Kroaten. Hij verklaarde niet schuldig te zijn aan genocide. In januari ontkende Jelisic nog alle schuld. Hij pleegde de moorden in mei 1992 in het gevangenenkamp Luka in het noorden van Bosnië.

Ted Hughes overleden (68)
LONDEN, 29 OKT. Ted Hughes, de 'poet laureate' van Groot-Brittannië, is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. Hughes, die vele gedichten, enkele prozawerken en ook een aantal toneelstukken schreef, baarde begin dit jaar opzien met een bundel over zijn huwelijk met de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath.

IMF somber over hulp aan Moskou
MOSKOU, 29 OKT. Rusland heeft een van de zeven in omloop zijnde versies van het al zeven weken verwachte anticrisisplan aan het IMF voorgelegd. Maar zonder dat er nieuwe leningen ter sprake zijn gekomen, is de IMF-delegatie vandaag somber gestemd weer uit Moskou vertrokken.

Spinoza-premies 1998 toegekend
ROTTERDAM, 29 OKT. De Spinoza-premies '98 zijn toegekend aan de geneticus prof.dr. J.H.J. Hoeijmakers, de wiskundige prof.dr. H.W. Lenstra en de taalkundige prof.dr. P.C. Muysken.

Cohen wil snelle invoering asielwet
DEN HAAG, 29 OKT. Staatssecretaris Cohen (Justitie) gaat toch kijken of delen van de nieuwe Vreemdelingenwet versneld kunnen worden ingevoerd.

NRC Webpagina's
29 OKTOBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)