U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Computer op bureau 40 pct Nederlanders


VOORBURG, 29 OKT. Ruim 2,6 miljoen Nederlanders zitten voor hun werk geregeld achter een beeldscherm. Dat zijn vier van de tien werkenden. Nog eens bijna een miljoen Nederlanders werkt soms met een computer, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland is met het Verenigd Koninkrijk Europees koploper in het gebruik van computer. De achterhoede wordt gevormd door Griekenland en Portugal, waar minder dan een kwart van de werkenden een computer standaard als hulpmiddel heeft.

Hoe hoger het beroepsniveau, hoe vaker de werknemer een deel van zijn werkdag achter een beeldscherm zit. In de groep 25- tot 40-jarigen is het computergebruik op het werk het hoogst.

In de toptien van de beeldschermgebruikers staan de systeem- en netwerkbebeerder, projectadviseur verzekeringen, typist, schadecorrespondent verzekeringen, polisopmaker en directieassistent.

De werkgelegenheid in de computerbranche is in de laatste tien jaar meer dan verdubbeld. De groei was zo groot dat er begin dit jaar ruim 9.000 vacatures openstonden. In 1997 telde de bedrijfstak 59.000 banen. De branche is vooral een mannenwereld; minder dan een vijfde van de werknemers is vrouw. (ANP)

NRC Webpagina's
29 OKTOBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)