U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pentagon zaait paniek over virtuele cyberaanvallen
Het Pentagon waarschuwde wekenlang op schrille toon voor de kwetsbaarheid van de eigen computers voor aanvallen door hackers. En trok dat later weer in. Wat is de achtergrond?

Op zoek naar de betere lezer
Content is weer in. Alom investeren uitgevers en mediaconglomeraten als Time Warner, Disney en Bertelsmann tientallen miljoenen dollars in websites die wat te lezen bieden. Journalistieke producties mogen weer en ze mogen zelfs wat kosten. De vraag of zulke sites echt in een behoefte voorzien en op den duur geld opleveren, lijkt even niet aan de orde.

BBC gaat op de hurken zitten
De prijs voor het slimste eufemisme gaat deze week naar Tony Hall, zakelijk directeur nieuwsprogramma's van de BBC. De Britse publieke omroep gaat een andere toon aanslaan, zei hij: niet langer ,,als een ouder die een kind toespreekt, maar als de ene volwassene tegen de andere''. Daarmee leek hij te zeggen dat de kijker voortaan serieus wordt genomen.

Rechter stelt zaak Microsoft verder uit
Een federale rechter heeft ermee ingestemd de rechtszaak tegen Microsoft wegens misbruik van economische macht verder uit te stellen van 15 tot 19 oktober. Zowel Justitie als Microsoft hadden om uitstel verzocht.

Onafhankelijke media in Servië komen in gevaar
Met de toenemende dreiging van NAVO luchtaanvallen tegen Servische doelen komen de onafhankelijke Servische media steeds verder onder druk te staan. Gistermiddag moest een onafhankelijk Hongaars-talig radiostation in de Vojvodina (voormalige autonome provincie binnen Servië) de knop omdraaien. Een paar uur eerder was het onafhankelijke studenten-radiostation Index in Belgrado uit de lucht gehaald.


De man zonder gezicht, werd de Oostduitse meesterspion Markus Wolf wel genoemd. Tijdens de Koude Oorlog slaagde hij er steeds in te ontsnappen aan de camera's van Westerse geheime diensten.

Wolf is een van de spionnen die op de nieuwe Cold War-site van CNN wordt geportretteerd. De site hoort bij de gelijknamige 24-delige televisieserie over de Koude Oorlog die CNN 's zondags om 20.00 uur uitzendt (en die op zaterdagen ook bij de BBC te zien is). Spionage en technologie vormden belangrijke wapens in de Koude Oorlog. Het verspreiden van disinformatie werd zowel door het Oosten als het Westen gebruikt om verwarring en haat te zaaien. In de Spy files worden enkele bekende misverstanden recht gezet. De CIA was niet de uitvinder en verspreider van het aids-virus en de Verenigde Staten hebben geen Latijns-Amerikaanse baby's vermoord om hun organen te gebruiken. We leren dat de KGB deze verhalen de wereld in heeft geholpen om de Amerikanen in een kwaad daglicht te stellen. CNN blijft vaag over hoe de VS de Russen in diskrediet probeerde te brengen.

De site is buitengewoon mooi vormgegeven en bevat tal van interactieve tijdbalken en quizzen. 'Were you a cold war couch potato?' test de kennis van Amerikaanse series en films uit die tijd.

'Dangerous words' heet de sectie over de vervolgingen van schrijvers en intellectuelen in de VS en de Sovjet Unie. Een van de interessantste delen van de site gaat over de ontwikkeling van het Internet, uitgevonden om in tijden van oorlog snel te communiceren.

(www.cnn.com/SPECIALS/cold .war)

NRC Webpagina's
10 OKTOBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)