U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Links wint in regionale verkiezing Frankrijk
PARIJS, 16 MAART. De regerende linkse coalitie in Frankrijk heeft winst geboekt in de gisteren gehouden regioverkiezingen, maar minder dan gehoopt. De rechtse oppositie verloor sterk, ook aan andere rechtse lijsten. Het extreem-rechtse Front National behaalde met bijna zestien procent het beste resultaat uit haar bestaan.

D66 wil eind maken aan strafbaarheid euthanasie
DEN HAAG, 16 MAART. D66 wil euthanasie uit het wetboek van strafrecht halen. Artsen die handelen op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt en die voldoen aan vastgelegde zorgvuldigheidseisen zijn niet langer strafbaar. Het handelen van de arts wordt wel beoordeeld door regionale toetsingscommissies. Dit blijkt uit het initiatief-wetsontwerp dat het Tweede-Kamerlid Van Boxtel (D66) volgende week wil indienen. De komende dagen voert Van Boxtel overleg met collega's van VVD, PvdA en GroenLinks. Hij wil nagaan of het mogelijk is gezamenlijk het inititiatief-wetsontwerp in te dienen.

Griekse drachme treedt toe tot het EMS en devalueert
BRUSSEL, 16 MAART. De Griekse drachme wordt vandaag opgenomen in het Europees Monetair Stelsel, het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie. De koers van de drachme tegenover de ecu is vastgelegd op 357. Dat betekent een devaluatie van 14 procent. Tegelijkertijd wordt het Ierse pond met 3 procent opgewaardeerd.

'Clinton liegt over seksuele avances'
WASHINGTON, 16 MAART. Kathleen Willey, een vrouw die zegt dat ze ooit ,,goede vrienden'' met president Clinton was, heeft gisteren in een vraaggesprek op de Amerikaanse televisie verteld hoe hij zich vier jaar geleden in het Witte Huis seksueel aan haar probeerde op te dringen. Volgens Willey heeft Clinton onder ede over het incident gelogen en heeft zijn advocaat getracht haar getuigenis over het voorval te beïnvloeden.

Ritzen: hoger loon voor goede leraren
ROTTERDAM, 16 MAART. Minister Ritzen (Onderwijs) wil met de onderwijsbonden praten over een 'passende' beloning voor goede leraren. Nu krijgen alle leraren hetzelfde salaris, afhankelijk van hun ervaring in het onderwijs. ,,Leraren met een duidelijke ontwikkeling in hun vaardigheden moeten daarvoor beloond kunnen worden'', schrijft Ritzen in de nota 'Verder met vitaal leraarschap' aan de Tweede Kamer. De Algemene Onderwijsbond (AOb) en de CNV Onderwijsbonden, die voor de nota meewerkten aan het onderzoek naar personeelsbeleid op scholen, verklaren zich bereid te praten over 'prestatieloon'. ,,We kunnen niet ontkennen dat er leraren zijn die zich sneller bekwamen en ontwikkelen dan anderen'', aldus CNV-bestuurder J. Rovers.

Kostwinner raakt voordeel kwijt
DEN HAAG, 16 MAART. Minister Zalm wil het kostwinnersvoordeel in de inkomstenbelasting geleidelijk afschaffen. Tijdens het 50-jarig jubileum van de VVD-vrouwenorganisatie zei Zalm dat ,,de fiscus je circa 2.400 gulden geeft als je je vrouw weet thuis te houden''.

Groot onderzoek naar herkomst kunst in musea
ROTTERDAM, 16 MAART. De Nederlandse Museumvereniging stelt onder al zijn vierhonderd leden een onderzoek in naar de herkomst van kunstwerken die tijdens en na de oorlog door musea zijn verworven. Het resultaat wordt over drie maanden verwacht.

Benjamin Spock overleden (94)
BOSTON, 16 MAART. De Amerikaanse kinderarts dr. Benjamin Spock is gisteren op 94-jarige leeftijd in zijn woning in San Diego overleden. Zijn in 1946 verschenen boek 'Baby- en Kinderverzorging' was jarenlang een bijbel voor beginnende ouders. ,,Vertrouw uzelf'', was Spocks raad. ,,U weet meer dan u denkt dat u weet.''

Nieuw instituut op Kop van Zuid
ROTTERDAM, 16 MAART. De gemeente Rotterdam wil een nationaal audiovisueel instituut op de Kop van Zuid vestigen. Behalve het nieuwe Wertheimer-fotomuseum, moeten ook het bestaande Nederlands Foto Instituut, het Nationaal Fotorestauratie-atelier en het centrum voor nieuwe media V2 er onderdak krijgen.

Gouden Uil voor Marcel Möring
ANTWERPEN, 16 MAART. Marcel Möring heeft met zijn roman In Babylon zaterdag de Vlaamse boekenprijs de Gouden Uil gewonnen. De jury loofde de 'epische roman, geschreven met een ouderwets aandoend, maar origineel verteltalent'.

Hindoepartij BJP vormt regering
NEW DELHI, 16 MAART. De Indiase president Narayanan heeft de leider van de nationalistische hindoepartij BJP, Atal Behari Vajpayee, gevraagd een nieuwe regering te vormen. De 71-jarige Vajpayee wordt donderdag beëdigd als premier.

NRC Webpagina's
16 MAART 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)