U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuwe tv-heldin Xena inspireert alle leeftijden


Xena, een Amerikaanse tv-heldin met een enorm zwaard, rekent af met het kwaad. Na Amerika verovert zij ook Nederland.

Door NEELTJE VAN DER HEIJDEN

DIEREN, 16 MAART. Een man in een lange zwarte cape en met een vossenvel over zijn schouders loopt een zaaltje van het TV Toys Museum in Dieren binnen. Leden van DAHX, de Dutch Assocation of Herculeans and Xenites, geven er informatie over hun heldin Xena. Bezoekers in de leeftijd van twee tot veertig jaar bezochten afgelopen zaterdag de bijeenkomst van de fanclub van de Amerikaanse tv-serie Xena op Veronica.

Xena is een krachtdadige dame, uitgedost in een futuristisch en tegelijkertijd prehistorisch sexy leren pak. Gewapend met een enorm zwaard rekent zij in spectaculaire vechtscènes af met haar vijanden. Met haar medestrijdster Gabrielle vecht Xena ergens tussen 1500 voor Christus en het jaar Nul voor 'The Greater Good'. Een van de verhaallijnen is haar strijd met de oorlogsgod Ares, die haar voor hem wil winnen om zijn legers aan te voeren.

Grafisch ontwerpster Claudia Muller (28) is vice-voorzitter van DAHX. ,,We bestaan officieel pas sinds januari en hebben nu ongeveer 120 leden. Na vandaag zal dat aantal wel flink stijgen.'' Zo'n tweehonderd mensen lopen de hele dag in en uit. Op tv's en op een groot scherm spelen nieuwe afleveringen. Ook circa vijftig leden van de Duitse Xena-fanclub zijn naar Dieren getrokken.

In de tuin achter het museum kunnen kleine kinderen zwaardvechten tegen een lange jongen in een zwart gewaad. Hij heeft het zwaardvechten geleerd bij Oneiros, een rollenspelvereniging. Kleine jongetjes dringen zich op en bekvechten: ,,Ik ben aan de beurt!'' Een meisje overstemt ze: ,,Ik wil ook!'' Zij krijgt meteen te horen: ,,Ach, meisjes kunnen dat niet.'' Als een kleine blonde Xena pakt ze het rubberen zwaard en laat zich van haar beste kant zien. De grote zwaardvechter lijkt verbaasd over de rake klappen die hij af en toe krijgt. De jongetjes kijken met open mond toe. Een vuurspuwer op de achtergrond maakt het strijdtoneel compleet.

,,Xena heeft mannelijke en vrouwelijke fans'', vertelt Claudia Muller. ,,Het is inderdaad waar dat haar relatie met medespeelster Gabrielle, gespeeld door Rene O'Connor, lesbische trekjes vertoont, en veel fans voelen zich speciaal daardoor aangesproken, afhankelijk van hun leeftijd natuurlijk.'' In Amerika haalt de 'Warrior Princess' hogere kijkcijfers dan series als Baywatch en The X-Files. Lucy Lawless, die de rol van Xena speelt, heeft haar fans gevraagd geld te geven aan goede doelen, in plaats van bloemen en cadeaus voor haar te kopen. Gedwee adopteerden fanclubs liefdadigheidsinstellingen. Zo ook DAHX. Naast de ingang ligt een tafel met folders over aids en hiv. DAHX-voorzitter Petra de Jong: ,,We geven vandaag voorlichting over aids. Bezoekers kunnen hier ook herdenkingslintjes krijgen.'' Die gedachte past bij de fans van Xena, bestrijdster van het kwaad en beschermster van de zwakkeren. De Duitse Xena look-a-like Michaela Weber zakt neer op een stoel en steekt een sigaret op. Haar vechtstok klemt ze tussen haar benen. ,,Xena is alles wat ik zou willen zijn, maar niet ben. Om echt op haar te lijken zou ik eerst moeten afvallen'', grijnst ze naar een mede-fan. Een jaar geleden zag ze, al zappend op een saaie zondagmiddag, haar idool voor het eerst.

Alle stoelen in de filmzaal zijn bezet. Een muziekvideo rolt over het scherm. De zachte kant van Xena wordt belicht: een tedere kus op Gabrielle's mond, en daarna vallen ze in elkaars armen in slaap. In de volgende aflevering vecht Xena met aartsvijand Ares. De slechte god delft het onderspit als Xena hem een keiharde trap verkoopt na een zevenvoudige salto vanaf een vlaggenstok hoog aan de muur. De kijkers lachen. De gewelddadigheid van de actie lijkt gerelativeerd te worden door de absurditeit van Xena's vechtkunst.

Om vijf uur gaat het museum dicht. Fanclubleden mogen blijven voor meer kijkplezier en een buffet. DAHX-voorzitter Petra de Jong, in het dagelijks leven wetenschappelijk tekenaar: ,,Om elf uur 'savonds belde Robert Prebor, hij speelt de marktkoopman Salmoneus in de serie. Hij wist te melden dat Xena en producer Robert Tapert over twee weken gaan trouwen.''

NRC Webpagina's
16 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)